Spring naar inhoud


Relatie met fysiotherapeut bekoelt

Beste Beatrijs,

Als gevolg van een operatie een paar jaar geleden heb ik een chronische aandoening opgelopen. Om te voorkomen, dat die aandoening verslechtert, is het nodig om regelmatig behandeld te worden door een fysiotherapeut: eenmaal per week.

Twee jaar geleden heb ik na veel moeite een fysiotherapeute gevonden, die bij mij in de buurt woont, aardig is en haar werk goed doet. Omdat ik deze vrouw vaak zie, is het belangrijk voor mij dat de verhouding goed blijft. Aanvankelijk kon ik goed met haar overweg. We kletsten en lachten heel wat af. Sinds enige tijd heb ik echter het gevoel dat ze zich aan mij ergert. Ze is kortaf en vindt mijn grapjes niet meer leuk. Ze wordt steeds sikkeneuriger en ik ben bang dat ik over afzienbare tijd de behandelingen af zal moeten zeggen, omdat ik er niet tegen kan behandeld te worden door iemand die mij niet mag. Het ergert mij, dat ze het altijd over zichzelf heeft. Als ik eens iets over mezelf zeg, heeft ze geen interesse en begint gauw weer over haar eigen dingetjes.

Moet ik een andere behandelaar zoeken (zij is de beste, ben ik bang), of moet ik de verhalen maar over mij heen laten komen en een (geveinsde) belangstelling tonen?

Help, mijn fysiotherapeute mag me niet

Beste Help,

Net zo min als een kapper of een tandarts is een fysiotherapeut een vriend(in). Het is prettig als er een zekere verstandhouding bestaat, maar het is niet nodig uw hart uit te storten, of met hem/haar grapjes te maken. Het gaat hier om een therapeutische relatie, waar u voor betaalt, of althans de verzekering. Het belangrijkste is of ze haar werk goed doet, en of u baat hebt bij haar behandeling.

De vraag of zij u wel aardig vindt is irrelevant, want u bent gewoon een van de vele patiënten. Als ze echt goed is in haar vak, dan heeft ze veel klanten, en ongetwijfeld zo haar persoonlijke voor- en afkeuren. Voor u is de professionaliteit waarmee ze haar beroep uitoefent het enige dat telt. U zegt dat ze geen aandacht heeft voor de dingen die u te berde brengt. Zwijg dan verder over uw persoonlijke leven. Daar heeft u tenslotte uw eigen vriendenkring voor. Als haar verhalen u niet interesseren, kunt u ze passief over u heen laten komen. U hoort het aan, alsof u naar een of andere niet erg interessante soap zit te luisteren, die na een uurtje ook weer voorbij is.

Als zij de beste is in haar vak en bij u in de buurt is gevestigd, moet u haar niet aan de dijk zetten, maar koesteren. Jullie hebben allebei voordeel aan elkaar. U omdat u lichamelijk gebaat bent met haar behandeling, zij omdat ze aan u verdient. Tevredenheid over iemands professionele kwaliteiten is heel wat waard in een wereld waar ook brokkenmakers rondlopen.

Artikelen in Zakelijke relaties, Ziekte.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Margot J. schrijft

    Ik ben het absoluut niet met u eens dat de verstandhouding helemaal geen rol speelt.
    Het is namelijk onprofessioneel als een fysiotherapeut over haarzelf spreekt zonder de betreffende patiënt de aandacht te geven die nodig is. Het gesprek dat een fysiotherapeut voert moet gaan over die patiënt en de problemen die die ondervindt in het dagelijkse leven en de invloed daarvan op de te behandelen klacht.
    Als een patiënt het gevoel heeft dat er niet naar haar geluisterd wordt is dat een kunstfout van de fysiotherapeut. Ik zou dan ook eerst open kaart spelen met de betreffende fysiotherapeut, indien er geen verbetering optreedt zou ik wel degelijk naar een andere opzoek gaan.Sommige HTML is toegestaan