Spring naar inhoud


Relatie met moslim

Beste Beatrijs,

Ik ben een vrouw van 25 en sinds een aantal maanden heb ik een relatie. Mijn vriend komt uit Irak en is moslim. Ik heb mijn ouders nog niets verteld. Zij hebben veel vooroordelen over moslims en ik weet zeker dat ze hem niet zullen accepteren als hun toekomstige schoonzoon. Overigens zijn de ouders van mijn vriend wel op de hoogte en zij hebben mij hartelijk ontvangen in de familie. De relatie begint behoorlijk serieus te worden en ik wil het eigenlijk niet langer geheim houden. Hoe kan ik dit aan mijn ouders vertellen, zonder dat er een conflict ontstaat?

Bang voor ouders

Beste Bang voor ouders,

Kies een rustig moment voor een gesprek met uw ouders en vertel het ze gewoon. Er is geen manier waarop u bij voorbaat een conflict zult kunnen voorkomen. U schrijft dat u zeker weet dat ze hem niet zullen accepteren, dus uw mededeling zal niet met gejuich worden ontvangen. Wel kunt u proberen de schok te verzachten door bepaalde angsten van uw ouders weg te nemen. Mogelijk zijn ze bang dat u zich moet bekeren tot de islam om met uw vriend te mogen trouwen. Of dat u een hoofddoek moet gaan dragen. Of dat het huwelijk misloopt en uw ex de kinderen ontvoert naar Irak (ik noem maar wat voorbeelden van angsten). Veel hangt af van de mate van orthodoxie, waarmee uw vriend zijn geloof praktiseert. Waarschijnlijk hoort hij bij de liberale vleugel, anders hadden zijn ouders u niet zo hartelijk verwelkomd. Als u zelf geen moslim hoeft te worden, zullen uw ouders allicht enigszins gerustgesteld worden.

De meeste ouders gaan niet zo ver in hun afwijzing van een partner dat ze daarvoor het contact met hun kind opzeggen.

Hoe dit ook zij en wat u ook van plan bent op het gebied van religie, uiteindelijk hebben uw ouders niets te zeggen over uw partnerkeus en zullen zij zich er wel bij moeten neerleggen. Dus bijt door de zure appel heen, laat het gesprek niet in ruzie ontaarden, verlaat desnoods het huis wanneer er geschreeuwd of gejammerd wordt, en laat ze een tijdje kauwen op het nieuws. Na verloop van tijd raken ze er wel aan gewend. De meeste ouders gaan niet zo ver in hun afwijzing van een partner dat ze daarvoor het contact met hun kind opzeggen. Als ze met u willen blijven omgaan, zullen ze te zijner tijd ook hun huis en hart moeten openstellen voor uw vriend.

Artikelen in Liefde en relaties, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan