Spring naar inhoud


Steeds de relatie opzeggen

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik zijn twee jaar uit elkaar geweest. Vorig jaar hebben we besloten om toch met elkaar door te gaan. Ons zoontje van zes was hier erg blij mee en wij staan er ook nog steeds achter. Maar er is een probleem: als we ruzie hebben, wat ongeveer eens per maand gebeurt, verbreekt mijn vriend steeds de relatie. Als de ruzie voorbij is, heeft hij het daar niet meer over, maar de laatste keer duurde het een paar dagen voordat het weer goed kwam. Ik vind dit vreselijk. Ik word er verdrietig en onzeker van. Ook voorzie ik dat ik hier op den duur genoeg van krijg en dan maar zelf de relatie verbreek. Zodat we elkaar weer verliezen en, nog belangrijker, onze zoon een groot trauma van twee scheidingen aandoen. Wat adviseert u?

Vriend loopt steeds weg

Beste Vriend loopt steeds weg,

Dit is inderdaad buitengewoon vervelend. Elke keer dat uw vriend zijn vertrouwen in de relatie opzegt, laat hij een bom vallen die uiteindelijk toch niet explodeert. Dat geeft fundamentele onzekerheid. Een stel moet ruzie kunnen maken zonder dat meteen de relatie zelf op het spel wordt gezet. Het is prijzenswaardig dat u en uw vriend tot een doorstart hebben besloten, zeker ook met het oog op het welzijn van uw kind, maar dan moet er ook sprake zijn van toegewijdheid en van beide kanten een serieuze inzet om het project deze keer wel te laten slagen. Sommige dingen horen taboe te zijn in een goede relatie en één daarvan is met je portefeuille zwaaien bij het minste of geringste wat je niet bevalt. Dat degradeert de verbintenis tot een frivole onderneming waar je de ene keer wel en de andere keer geen zin in hebt.

Dit voortdurende zogenaamd de relatie verbreken is zelfs zo funest dat ik denk dat u daar niet samen uit kunt komen. Ik bedoel dat u er professionele hulp bij nodig hebt. Zoek een relatietherapeut die u en uw vriend kan leren om op een minder verwoestende manier ruzie te maken. Ruzie maken hoort er een beetje bij, althans, helemaal zonder zal het niet lukken. Maar er zijn betere manieren om je te verstaan met hoog oplopende gemoederen dan de relatie opzeggen. Een van de twee kan bijvoorbeeld een time out nemen en een blokje om gaan, zodat de zaak later nog eens rustiger kan worden besproken. Er zijn allerlei trucs en handigheidjes die mensen kunnen inzetten om ruzies binnen de perken te houden. Uw vriend zou moeten inzien dat (dreigen met) relatieverbreking saboterend werkt. Haal hem over om een therapeut te zoeken, al was het maar om te vermijden dat de voorspelling die hij steeds over de relatie afroept bewaarheid zal worden. Gegeven het feit dat u en uw vriend op zichzelf van goede wil zijn om samen door te gaan, lijkt dit een overzichtelijk probleem, waar niet heel veel therapeutische sessies voor nodig zijn om het te verhelpen. Ook als tijdens deze gesprekken zou blijken dat de opwellingen van uw vriend geen lukrake uitingen van woede zijn maar dat hij wel degelijk de relatie wil beëindigen, geeft dat tenminste duidelijkheid.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan