Spring naar inhoud


Een openlijke relatie willen

Beste Beatrijs,

Ik ben een vrouw van 52 en ik heb een latrelatie met een jongere vriend (29 jaar). We hebben elkaar twee jaar geleden ontmoet op een avontuurlijke vakantie. Ik ben toen als een blok voor hem gevallen. We bleken dezelfde interesses te delen op het gebied van triatlon, bergwandelen, boeken en filmhuis. Ik heb nog nooit met iemand zo’n fijne klik gehad. Dat is volkomen wederzijds.

We wonen nogal ver van elkaar vandaan en ik heb geen auto, dus mijn vriend is in het weekeinde meestal bij mij. Bij mijn familie heb ik hem geïntroduceerd als ‘mijn grote liefde’. Ik was een beetje bang voor de reacties vanwege het leeftijdsverschil, maar iedereen is erg blij voor mij. De introductie andersom verloopt moeizamer. Hij houdt mij uit de buurt van zijn vrienden en geeft daar geen duidelijke reden voor. Tegenover de mensen die ik wel ontmoet heb (zijn ouders en een paar bevriende stellen) hield hij zich op de vlakte over de aard van onze relatie. Hij stelde mij voor als ‘een goede vriendin van de vakantie’. Ik heb hem gevraagd of hij zich voor mij schaamt vanwege het leeftijdsverschil, maar dat ontkent hij stellig. Binnenkort wordt hij 30 en ik denk erover een feest te organiseren voor zijn en mijn vriendenkring. Om een eind te maken aan de onduidelijkheid wil ik mezelf dan bij zijn vrienden introduceren als ‘de geliefde van’. Is dat een goed idee?

Niet zomaar een kennisje

Beste Niet zomaar een kennisje,

Ik denk niet dat schaamte van uw vriend hier het probleem is. Ik vrees dat de hele relatie niet zo veel toekomst heeft. De wegen van het hart zijn weliswaar ondoorgrondelijk, maar in het algemeen zijn relaties met een groot leeftijdsverschil minder solide dan wanneer betrokkenen dichter bij elkaar in leeftijd staan. En relaties waarin de vrouw een heel stuk ouder is dan de man hebben nog veel minder kans van slagen dan de combinatie oude man en jonge blom.

Gewoon een leuke scharrel – totdat er wat beters langskomt.

Ik vertel u niets nieuws. Dat weet u allang. Waarom denkt u dat u en uw vriend nou net die ene uitzondering zijn? Uw vriend heeft zijn hele leven nog voor zich, in ieder geval op het punt kinderen krijgen en gezin stichten, terwijl uw vruchtbaarheid achter u ligt. U zult er best een gepassioneerde verhouding op nahouden in de weekenden, maar het lijkt me sterk dat uw vriend een serieus lange-termijn-perspectief koestert. Ik denk niet dat hij er romantische gedachten aan wijdt hoe hij over twintig jaar u bij moet staan in uw ouderdomskwalen, terwijl hij alsnog de triatlon loopt. Hij vindt u gewoon een leuke scharrel – totdat er wat beters langskomt.

Zijn terughoudendheid om u bij zijn ouders en vrienden te introduceren als zijn geliefde moet u niet opvatten als schaamte, maar als gebrek aan enthousiasme voor u als lange-termijn-investering. Uw plan om openheid over de verbintenis bij hem af te dwingen door dan maar uzelf als echte geliefde te presenteren tijdens een ‘coming out als stel’ feestje ter ere van zijn verjaardag klinkt als een wanhoopsactie die wel eens geheel averechts zou kunnen uitpakken. Zie onder ogen dat u vanuit zijn perspectief niet meer dan een tussendoortje bent. Neem het ervan zolang het duurt, en als u de gedachte niet kunt verdragen dat hij niet de rest van uw leven bij u zal blijven, kunt u de relatie beter meteen beëindigen.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. SB schrijft

  Waarom vraagt u niet gewoon naar de reden dat u voorgesteld wordt als een vriendin van de vakantie? Het feit dat u dat niet al gedaan heeft, zegt wel iets over hoe diep het (niet) gaat tussen u en uw vriend…

 2. Mo Rulez schrijft

  Deze man loopt kennelijk niet over van enthousiasme, dat ben ik met Beatrijs eens. Waar ik me tegen verzet is haar stelling dat relaties tussen personen met een groot leeftijdsverschil doorgaans minder solide zijn. Dat is de communis opinio, die elke vorm van nadere sociale binding binnen bepaalde leeftijdsgroepen als de beste beschouwt, omdat het tegenovergestelde te veel naar eenzijdige uitbuiting of een gebrek aan rijpheid ruikt. En we weten niet eens waarom deze man zijn vriendin alleen als “goede vriendin” wil voorstellen, want hij is zelf niet aan het woord…Ik (voor in de veertig en al heel lang zeer gelukkig met een persoon die binnenkort met pensioen gaat!) hoop van ganser harte dat alles weer goed komt voor de schrijfster!

 3. Martin schrijft

  Uit eigen ervaring weet ik helaas dat partners die jou niet openlijk als hun partner aan de eigen familie willen voorstellen, iets anders voor ogen staat dan een duurzame relatie, Hoe verliefd u ook bent: eis dat u wordt voorgesteld aan zijn ouders als zijn partner. Wordt dit geweigerd, trek dan uw conclusies, neem een koude douche en beëindig de relatie. Kunt u hier niet toe komen (wat ik me levendig kan voorstellen), staak dan in elk geval alle giften, kadootjes en financiële ondersteuning, Als hij echt van u houdt, kan de relatie dit besluit gemakkelijk overleven.

 4. H.Teunissen schrijft

  In de Oprah Winfrey-show is lang geleden de term ge-introduceerd: ”He”s just not that into you”; oftewel ”scharrel”Sommige HTML is toegestaan