Spring naar inhoud


Partner of ex?

Beste Beatrijs,

In mijn studententijd is een hechte vriendenclub ontstaan die (door onze vrouwen en vriendinnen) is uitgegroeid tot ruim 15 personen. Al meer dan 40 jaar ontmoeten wij elkaar circa twee keer per jaar. Na de scheiding van een van de stellen een paar jaar geleden bleven beide exen de bijeenkomsten trouw bijwonen.

Vorig jaar kwam de gescheiden vriend, ‘Henk’, met verrassend nieuws, namelijk dat hij al ruim 25 jaar een geheime relatie had met een man, ‘Rinus’. Zijn ex-vrouw, ‘Joke’, was vanaf het begin op de hoogte maar wilde destijds haar huwelijk niet opgeven. Bij bijeenkomsten van de vriendenclub komt Henk tegenwoordig met Rinus, met wie hij inmiddels ook getrouwd is. Joke blijft weg omdat ze een ontmoeting met het stel te confronterend vindt. Ze wil alleen nog verschijnen als Henk alleen komt. Iedereen vindt het jammer dat Joke wegblijft. Sommigen in de vriendenclub vragen zich af of we haar weer terug kunnen krijgen door Henk vriendelijk te verzoeken om Rinus voortaan thuis te laten. Maar anderen vinden het ongepast om te proberen de nieuwe echtgenoot uit te sluiten.

Aan wie de eer?

Beste Aan wie de eer,

Als iedereen zijn partner mag meenemen, kunt u niet tegen Henk zeggen dat hij de zijne thuis moet laten. Henk maakt deel uit van de oorspronkelijke vriendenkring en Joke is daar in latere instantie als partner bijgekomen. De eerste loyaliteit van de vriendenclub dient bij Henk te liggen en niet bij zijn ex, hoe aardig iedereen haar ook vindt. Henk mag dus z’n nieuwe partner meenemen en Joke heeft het nakijken – ze kan althans geen veto over Rinus uitspreken. Omdat de twee exen geen bezwaar maken tegen elkaars aanwezigheid, zou het handig zijn als Joke over haar probleem met Rinus heen stapte en gewoon ook weer zou komen. Deze optie lijkt niet geheel onhaalbaar, gezien het feit dat ze 25 jaar lang op de hoogte was van het homoseksuele dubbelleven van haar man en zich daar al die tijd bij neerlegde. Als Henk en Rinus al zo lang aan elkaar gebakken zitten, eerst in het geheim, later openlijk, dan kan het niet zo’n kwaaie kerel zijn. Joke is ruimhartig genoeg om er geen been in te zien om haar ex tegen te komen bij de halfjaarlijkse clubbijeenkomsten, terwijl ze toch geen makkelijke jaren met hem zal hebben meegemaakt. Nog een onsje ruimhartigheid erbij voor de aanwezigheid van Rinus, en dan kan iedereen voortaan meedoen met de gezelligheid.

Artikelen in Exen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan