Spring naar inhoud


Belijdeniscadeautje

© Sjoerd van der Zee

Beste Beatrijs,

Binnenkort doet een dispuutgenote van de christelijke studentenvereniging, waar ik lid van ben, samen met haar vriend belijdenis. Omdat de kerk dichtbij is en een mededispuutsgenote en ik het leuk vinden erbij aanwezig te zijn, hebben we besloten er naar toe te gaan. We hebben nagedacht over een belijdeniscadeau, maar we weten niet wat en ook niet of het wel nodig is. We doen liever niet mee aan de trend om altijd maar cadeautjes te geven als je ergens je gezicht laat zien. Wat zegt de etiquette hierover: zijn we te krenterig of staat het geven van een belijdeniscadeau vrij?

Wel of geen cadeautje?

Beste Wel of geen cadeautje,

Nee, u hoeft niets mee te nemen als u naar de kerk gaat om een belijdenisplechtigheid mee te maken. Het gaat hier niet om de eerste communie van een zesjarige in een bruidsjurkje die zich verheugt op de lawine aan speelgoed die haar na de plechtigheid ten deel zal vallen. Een volwassenen die zich committeert aan een geloofsovertuiging neemt deel aan een rite de passage die niet in materiële zin hoeft te worden onderstreept door belangstellende getuigen. Het mag natuurlijk wel, maar in het algemeen zijn respectvolle aanwezigheid en een hartelijke felicitatie voldoende als blijk van betrokkenheid.

Artikelen in Cadeaus, Festiviteiten, Kerk, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. t zit wat anders schrijft

    L.s.,

    Een zesjarige doet doorgaans geen Eerste Communie. Het kán wel, maar dat is eigenlijk veel te jong. Een ‘vereiste’ is goed kunnen lezen en schrijven, dit doorgaans ivm de te volgen voorbereidingen en een tweede is dat men pas vanaf de ‘jaren van het verstand’ (7 jaar) hiervoor rijp wordt geacht. Een kind dat Eerste Communie wil doen omdat het dan lekker veel kadootjes krijgt, is er óók nog niet klaar voor. Ook dan mág je zeker wel, maar het is verstandiger het uit te stellen en er nog eens goed over na te denken en erover te praten. Mensen mogen best héél goed beseffen dat de Eerste Communie iets anders behelst dan kadootjes en dure prinsessen/prinsenpakjes – wat het geven van presentjes en dragen van mooie kleding niet wegneemt.Sommige HTML is toegestaan