Spring naar inhoud


Op de ijskast passen

Beste Beatrijs,

Mijn buren hadden me gevraagd of ik op hun huis kon passen tijdens hun vakantie. Ik vond dat uiteraard geen probleem. Even de ijskast controleren op voedsel dat over datum is (ik ben erg tegen voedselverspilling) hoort erbij. Volgens mij waren er wat kaasjes (camembert onder andere) niet helemaal meer vers. Daarvan heb ik een kaasplankje gemaakt en verorberd dat niet eens zo smaakvol was. Na terugkomst belden de buren boos aan: ze vonden het niet kunnen en het cadeau (een fles port) kreeg ik niet. Ik wil niet zeurderig overkomen, maar dit is op z’n minst flauw te noemen, toch?

Verdwenen kaas

Beste Verdwenen kaas,

Onder ‘op iemands huis passen tijdens afwezigheid’ valt doorgaans: de post ergens op een stapeltje neerleggen, planten water geven, in de gaten houden of er geen calamiteiten plaatsvinden, eventueel een kat verzorgen. De ijskast controleren op bederfelijke etenswaar hoort er niet bij, waaruit volgt dat de inhoud ervan niet soldaat gemaakt mag worden. Toezicht houdende buren die het huis betreden worden niet geacht om laden en kastjes open te maken, ook geen ijskast. Wat er in de ijskast ligt is voor verantwoordelijkheid van de eigenaar en qua houdbaarheid kan camembert wel tegen een stootje.

Dus nee, het is niet vreemd dat de buren zich verstoord betoonden. Anderzijds nemen zij de zaak wel erg zwaar op, als zij u voorhouden dat u nu voor straf geen fles port krijgt. Ze hadden die fles best alsnog aan u kunnen geven als dank voor uw burendienst met het verzoek erbij om in de toekomst de inhoud van de ijskast met rust te laten.

Artikelen in Buren, Eten en drinken.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Bernard schrijft

  Tja, ik vind het nogal brutaal om de ijskast te ‘ inspecteren’ en nog te klagen ook dat het gemaakte kaasplankje nieteens zo smaakvol was. Naar mijn mening hoort dat nadrukkelijk niet tot het passen op het huis. Als mensen langere tijd weg blijven zorgen ze heus wel dat er niet allerlei bederfelijke waar in de koelkast ligt. Als ik de buren was zou ik me niet laten kennen en gewoon het flesje port geven. Maar ik zou deze persoon zeker geen tweede keer op mijn huis laten passen. Op een huis passen betekent niet in allerlei kamers, kasten en koelkasten neuzen.

 2. Zora schrijft

  Als buur zou ik het met enige humor benaderen.
  Ik zie dat je de kaasjes gevonden hebt, ik hoop dat het heeft gesmaakt!
  En dan rustig uitleggen dat dit niet de bedoeling was. En natuurlijk gewoon de fles port geven.

  Laden en kastjes opentrekken vind ik wat anders. Daar kunnen privacygevoelige papieren in liggen.

 3. Lilith schrijft

  Ik denk dat het er ook aan ligt hoe lang de vakantie duurde en hoe close je met je buren bent.
  Onze buurvrouw maakt bij vakanties langer dan een week, de post open (als het een instantie is) om even via telefoon door te geven of het belangrijk is.
  Misschien is het fenomeen huispassen (er lang in vertieven, soms zelfs slapen en ‘het huis bewaken,’ en op het huis passen een beetje verward geraakt.
  Mensen die op kinderen passen (oppas) nemen ook wel eens iets uit de koelkast. Ik vind de verwarring begrijpelijk. En de buren flauw.

 4. Nettie schrijft

  Als de ‘boosdoeners’ op de laatste dag de kaas even hadden aangevuld, hadden ze dat gewoon kunnen vertellen en was er waarschijnlijk niets aan de hand geweest.Sommige HTML is toegestaan