Spring naar inhoud


Mag ik passen?

Beste Beatrijs,

Met een bekende sprak ik laatst over iets wat mij dwars zat. Ze gaf me goede raad en praatte me moed in. Daar was ik blij mee en ik stuurde haar een appje met mijn dank. Kort daarop stuurde ze een paar foto’s van door haar dochter gemaakte sieraden en belde met de vraag of er iets voor mij bij zat. Ze vertelde dat haar dochter depressief was geweest en dat een aankoop haar dochter goed zou doen. Het bedrag van 25 euro kan ik heus wel missen, maar geen van de sieraden vind ik mooi genoeg om te dragen. Ik voel me een beetje in de hoek gedreven. Hoe pak ik dat aan zonder haar (of haar dochter) te beledigen?

Verplichte afname?

Beste Verplichte afname,

Het is niet goed dat uw vriendin druk op u uitoefent om een zelfgemaakt sieraad van haar dochter te kopen. Door wat er aan vooraf is gegaan (advies vragen en geven, hiervoor bedanken) lijkt het net alsof uw vriendin u aanspoort om uw dankbaarheid in geld om te zetten. Dat is niet zoals het hoort te gaan tussen vrienden. De moeder kan altijd reclame maken voor de sieraden van haar dochter door foto’s ervan rond te sturen aan vrienden en kennissen, maar zoals elke reclameboodschap is dat een vrijblijvend aanbod. Ontvangers hoeven er niet op in te gaan. Dit geval van reclame is extra pijnlijk, omdat de moeder erbij vertelt dat dochter depressief is geweest en dat uw aanschaf van een sieraad haar dochter zou opmonteren. Dit gaat in de richting van emotionele chantage.

Ik raad u aan om het aanbod te negeren. U hoeft niet iets te kopen waar u geen behoefte aan hebt. Met medelijden wordt de artistieke carrière van de dochter niet geholpen. Als uw vriendin erop terugkomt en vraagt of u echt geen oorbellen of zoiets wil kopen, kunt u zeggen dat het u spijt, maar dat u het zinloos vindt om een sieraad te kopen dat u nooit zult dragen.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Anna schrijft

  Beste Verplichte Afname,

  Als u niets wil kopen, dan hoeft u zeker niets te kopen. Maar ik vind het advies van Beatrijs om uw vriendin te negeren heel raar en verschrikkelijk onaardig. Het komt heel naar over. Het is uw vriendin dan kunt u eerlijk zijn.

  Beatrijs adviseert om het wel op de vraag van uw vriendin in te gaan als uw vriendin erop terug komt. Dat kan toch meteen! Niet eerst uw vriendin negeren en pas later eerlijk zijn over wat u ervan vindt.
  Wees alstublieft direct eerlijk. Vrienden verdienen eerlijkheid.
  Hoe langer u het uitstelt hoe moeilijker het wordt, de vraag blijft dan tussen u en uw vriendin in staan. En uw vriendin vindt het vast ook niet leuk om genegeerd te worden.
  Zelf zal u het vast ook niet waarderen als uw vrienden u negeren.

  Succes!

 2. Yolanda schrijft

  Uit nabije kring weet ik dat het geven van waardering aan iemand die het erg moeilijk heeft enorm kan helpen voor het zelfvertrouwen. Is het niet wat waard als je daar aan kan bijdragen? En ook moeder/je vriendin kan steunen in haar bezorgdheid over dochter. Waarom altijd zo ik-gericht denken? Als je de producten niet zo mooi vindt kun je misschien vragen of dochter iets speciaal voor jou maakt in de kleur geel (ik noem maar wat). Dan toon je waardering, is dochter weer even bezig, steun je je vriendin en ben jij van je dilemma af. Hoe fijn is dat?Sommige HTML is toegestaan