Spring naar inhoud


Een verkeerde man

Beste Beatrijs,

Recentelijk heb ik de relatie met mijn vriend verbroken. In eerste instantie leek het een hele leuke aardige man, maar na enige tijd samenwonen bleek dat hij hele akelige karaktertrekjes en dito gedrag heeft. Uiteindelijk heb ik de relatie verbroken na meerdere malen huiselijk geweld. Ik heb hiervan melding gemaakt bij de politie. Nog geen aangifte vanwege zakelijke afhandeling (advies van de politie). Ik heb contact gezocht met zijn ex-vrouw en een eerdere vriendin. Van hen hoorde ik soortgelijke verhalen. Ook zijn dochters bevestigden het huiselijk geweld. Ik ben blij dat ik van hem af ben, maar ik vrees dat er nog meer slachtoffers gaan vallen. Hij stuurt mij nare appjes /screenshots en daar zie ik weer nieuwe vrouwennamen staan. Tijdens de laatste weken van onze relatie was hij ook al actief op Tinder. Ik maak me zorgen over andere vrouwen die in zijn handen vallen. Ik vind dat vrouwen elkaar moeten steunen. Hoe moet ik me hierin opstellen? Wat kan ik wel en niet doen?

Onbekende vrouwen redden

Beste Onbekende vrouwen redden,

Ik raad u nadrukkelijk af om u te bemoeien met de vrouwen met wie uw ex zich in de toekomst zal bezighouden. U mag blij zijn dat u zonder al te heftige kleerscheuren van hem af bent. U hebt nog geen aangifte kunnen doen van huiselijk geweld bij de politie. Als die mogelijkheid er is, doe dat dan vooral, maar laat het verder zitten. Nu al stuurt hij u appjes en screenshots, waar u geen prijs op stelt. Hoe denkt u dat hij zal reageren, als u zijn nieuwe veroveringen benadert om hen te waarschuwen tegen hem?

Hij zal des duivels zijn en u dan pas goed het leven zuur maken.

Afgezien daarvan: vrouwen die een relatie met hem of met wie dan ook zijn aangegaan zitten niet te wachten op waarschuwingen van eerdere vrouwen. Zij zullen uw informatie over zijn naargeestigheid zien als onzinnige verdachtmakingen en als jaloezie of wraak van een verlaten vrouw. En als die vrouwen dat zelf niet zo zien, zal hun nieuwe geliefde, uw ex, u wel wegzetten als een krankzinnige maniak. Er is geen manier waarop u deze strijd kunt winnen – integendeel: door uzelf indirect met hem te blijven bemoeien, snijdt u alleen uzelf in de vingers. Verbreek elk contact met hem en blijf zo ver mogelijk bij hem uit de buurt. Zet alleen zo nodig de aangifte door. Als een toekomstig slachtoffer u op zeker moment benadert, kunt u altijd een boekje open doen, maar u hebt geen morele verplichting om onbekende vrouwen uit de klauwen van akelige mannen te houden.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. S. Leefers schrijft

  Ik ben het eens met Beatrijs dat de vrouw geen sterke morele verplichting heeft jegens haar onbekende vrouwen, en ook dat zij erg last zou kunnen krijgen van terugslaan door de man als hij erachter komt dat zij die vrouwen benadert. Wel denk ik dat er best vrouwen zijn die extra op hun hoede zullen zijn als een ex vertelt dat de man gewelddadig is. Maar nogmaals, dat vertellen is erg veel risico nemen voor de vrouw. Een stalker kan je leven jarenlang ellendig maken, of je zelfs fysiek aanvallen.

  De aangifte zou ik inderdaad wel doorzetten, want daarmee krijgt de vrouw als het goed is steun van de politie, en bouwt ze een dossier op tegen de man, waarmee de politie in de toekomst meer voor haar kan doen als de man haar lastig blijft vallen.

 2. Gerben Voorhorst schrijft

  Als je andere vrouwen wilt redden, wordt dan vrijwilliger bij een club die opkomt voor mishandelde vrouwen.

  Op die manier zet je de pijn, de boosheid en het geduld toch om in iets moois

 3. PeterJKH schrijft

  Dit is typisch een geval van te vroeg gaan samenwonen. Alles moet tegenwoordig snel, na 6 maanden spreekt men al van een “vaste relatie”, terwijl ik dan denk: je bent nog maar net aan het kennismaken met elkaar. Het feit dat hij al een ex-vrouw en eerdere vriendin(nen) heeft gehad waar het blijkbaar ook mee mis is gelopen, had op zijn minst een waarschuwing kunnen zijn. Maar ik zou zeggen: je bent van hem af, en wees daar blij mee. Handel eventuele zakelijke dingen die nog geregeld moeten worden, ook zakelijk af, en sluit het hoofdstuk af. En trek er een les uit: ook al lijkt de man op Tinder en bij de eerste afspraakjes de hemel op aarde, neem de tijd om elkaar door en door te leren kennen alvorens over samenwonen te gaan denken.Sommige HTML is toegestaan