Spring naar inhoud


Misbruik maken van hulpvaardigheid

Beste Beatrijs,

Mijn zus doet te pas en te onpas een beroep op onze ouders, die altijd voor haar klaar staan. Zij vraagt hen om hulp met van alles: boodschappen doen, boodschappen inruimen, kleding kopen met de kinderen, bij elke vakantie de hond in huis nemen enzovoort. Dit ergert mij, omdat onze ouders al behoorlijk op leeftijd beginnen te raken. Ze kunnen geen ‘nee’ zeggen en de reisafstand bedraagt meer dan een uur. Mijn zus en haar man verdienen goed en zouden makkelijk mensen kunnen betalen voor dit soort klussen. Het is te veel voor mijn ouders en ik zou hen tegen zichzelf willen beschermen. Is het gepast om mijn zus aan te spreken op het overvragen van mijn ouders of ga ik dan te ver?

Al te gedienstige ouders

Beste Al te gedienstige ouders,

Bespreek dit eerst eens met uw ouders en vraag wat zij er zelf van vinden, voordat u uw zus tot de orde roept. Boodschappen doen, boodschappen inruimen en kinderkleding kopen zijn geen taken waarvoor een gezin de hulp van grootouders nodig heeft – dat doen ouders zelf. Voor de hond zorgen tijdens vakanties lijkt geen voorbeeld van uitbuiting. De situatie van overvraagde grootouders betreft meestal oppashulp voor de kleinkinderen. Dan hebben de ouders niet genoeg moeite gedaan om een vaste, betaalde oppas te vinden of ze vertrouwen geen vreemden met hun kind en laten voor elk wissewasje de grootouders opdraven ongeacht de reistijd die hun dat kost.

Als uw vermoeden blijkt te kloppen dat uw ouders de huidige gang van zaken inderdaad te zwaar vinden, zou u er bij hen op moeten aandringen dat zij wat meer assertiviteit aan de dag leggen en vaker nee zeggen. Het is beter dat uw ouders hun eigen zaakjes regelen dan dat u als zaakwaarnemer van uw ouders uw zus gaat terugfluiten. Er bestaat overigens een gerede kans dat uw ouders als notoire nee-haters ‘Ja, ja’ zeggen tegen u en als vanouds doorgaan met slopende hand- en spandiensten voor het gezin van uw zus. In dat geval moet u hen te hulp schieten en uw zus aanspreken. Houd haar voor dat er altijd een punt van omslag komt in een familie, waarbij ouders zich niet langer het vuur uit de sloffen meer kunnen lopen voor hun kinderen en dat de rollen omgedraaid worden. Hulpbehoevend zijn uw ouders nog niet, maar dat komt er onvermijdelijk van en het kan geen kwaad om daar alvast een voorschot op te nemen door geen zwaarder beroep op hen te doen dan ze aan kunnen. Voer dit gesprek in het kader van bezorgdheid over het welzijn van uw ouders en probeer een beschuldigende toon zoveel mogelijk achterwege te laten.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met , , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan