Spring naar inhoud


Mijn vriend metselt

Beste Beatrijs,

Ik heb sinds kort een broodbakmachine en bak er volkorenbrood mee. Mijn partner vindt dat brood erg droog en neemt bij iedere hap een slok thee om het makkelijker door te slikken. Ik kan dat slecht aanzien en denk ook dat het niet zo hoort. Hij deed dat niet met brood van de bakker of de supermarkt. Ik heb voorgesteld om ander, luchtiger, brood te gaan bakken. Hij vindt dat er niets mis is om brood weg te spoelen met thee en wil daar gewoon mee doorgaan. Wat zegt de etiquette hierover?

Brood wegspoelen

Beste Brood wegspoelen,

Wat uw vriend doet – vast voedsel doorslikken samen met een slok thee of water of wat voor vloeistof dan ook – wordt in de etiquette ‘metselen’ genoemd en krijgt grote afkeuring. Uw vriend kan deze onlangs opgevatte gewoonte maar beter zo snel mogelijk weer afleren, want metselen valt nadrukkelijk onder slechte tafelmanieren. U kunt het als tafelgenoot niet aanzien. Uw vriend kan erop rekenen dat andere mensen in een ander gezelschap het ook niet kunnen aanzien. Dus kan hij er beter mee ophouden. Als u hem daarbij kunt helpen door minder massief, minder droog brood te bakken, raad ik u zeker aan om dat te doen.

Artikelen in Eten en drinken.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Clara Smarius schrijft

  Mensen met een kunstgebit kunnen er last van hebben dat zij minder speeksel hebben en daarom moeite hebben met droog voedsel. Dat probleem proberen zij dan op te lossen door bij iedere hap een slok vloeistof te nemen.

 2. Greet schrijft

  Metselen is niet alleen een slechte tafelmanier maar ook erg ongezond Goed kauwen kan voorkomen dat je problemen krijgt met je gebit en je spijsverteringsstelsel.

 3. Peter Slavenburg schrijft

  Bij mij was in mijn jeugd de gewoonte er ook ingeslopen om iedere hap brood met thee weg te spoelen. Dit gebeurde op het internaat waar ik toendertijd zat.
  Mij is daarop verteld dat het beter is om het vocht door je speeksel klieren aan te laten maken door goed te kauwen voor de betere spijsvertering.
  Thee is geen vervanger voor speeksel.Sommige HTML is toegestaan