Spring naar inhoud


Met volle mond doorgeven

© Sjoerd van der Zee

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik zijn gesteld op nette (tafel)manieren en wij proberen onze drie kinderen die zo goed mogelijk bij te brengen. Nu heb ik het idee dat mijn man die manieren soms zelf verzint. Wanneer wij met elkaar aan tafel zitten en er wordt bijvoorbeeld gevraagd wat water in te schenken, de salade door te geven of te helpen met het snijden van brood, is het volgens mijn man niet de bedoeling met eten in de mond of kauwende bewegingen aan dit verzoek te voldoen. De mond moet eerst leeg gegeten worden en dit feit dient natuurlijk niet met eten in de mond vermeld te worden maar moet met een wijzende vinger naar de mond aangeduid worden. Zo weet de vrager dat hij of zij wat geduld moet hebben. Ik vraag mij af of dit inderdaad tot de bestaande etiquette behoort of dat mijn man wat te enthousiast van stapel loopt met het bijbrengen van goede manieren.

Hoe erg is kauwen?

Beste Hoe erg is,

Uw man gaat wel heel erg ver, hoor. Ik zie het probleem niet van het zout doorgeven terwijl je beschaafd je eten aan het kauwen bent. Ik heb eerlijk gezegd ook nooit van deze regel gehoord. Niet praten met de mond vol is een aloude regel die tot op de dag van vandaag geldt, en waar kinderen zeker een jaar of twaalf training in nodig hebben, voordat ze hem helemaal onder de knie hebben. Maar water inschenken of sla doorgeven, of een kind helpen met iets snijden, terwijl men ergens op zit te kauwen, valt gewoon onder multitasking. Net als in de rest van het leven gebeurt bij een maaltijd altijd van alles tegelijk.

Artikelen in Eten en drinken, Huwelijk en scheiding, Kinderopvoeding.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan