Spring naar inhoud


Mateloos smartphonegebruik

Beste Beatrijs,

In ons gezin (twee ouders, twee kinderen) mogen er geen smartphones aan tafel. Wij vinden het belangrijk dat er tijdens het eten aandacht voor elkaar is en dat er een gesprek kan worden gevoerd. Mijn ouders zie ik vijf of zes keer per jaar. Als ze bij ons komen, kan mijn vader het niet nalaten om steeds op zijn smartphone te kijken om te zien of er appjes binnengekomen zijn die dan direct beantwoord worden, en ons foto’s van anderen te laten zien, ook tijdens het eten. De kinderen vinden het ook raar dat opa dit mag. Ik heb al meermalen gezegd dat we dit niet willen tijdens het eten, maar hij trekt zich daar niets van aan. Het is zelfs al eens voorgekomen dat hij tijdens het eten ging ‘facetimen’ met een familielid in het buitenland. Mijn moeder heeft wel echte aandacht voor ons, maar we missen de aandacht van mijn vader. Kunnen we eisen dat smartphones niet gebruikt worden bij een bezoek aan ons?

Vader doet niet mee

Beste Vader doet niet mee,

Heel vervelend dat uw vader zich zo koppig en asociaal gedraagt. Zeker omdat u uw gedragsregels voor aan tafel al hebt besproken met hem. Kunt u uw moeder niet wat meer aan uw kant krijgen? Uw moeder zal toch ook wel haar bedenkingen hebben bij het mateloze smartphonegedrag van haar echtgenoot?

In zijn eigen huis kan uw vader doen wat hij wil (al is het nog steeds ongezellig en onbeleefd als hij om de haverklap uit het lopende gesprek wegduikt in zijn telefoontje), maar in uw eigen huis moet u kunnen vasthouden aan uw eigen regels. Bespreek het nogmaals met uw ouders samen en vraag de nadrukkelijke instemming van uw moeder om zijn telefoontje althans onder het eten ergens anders neer te leggen, bij voorkeur op een plaats, waar uw vader hem niet hoort afgaan. In de ijskast misschien of onder een dekbed in een slaapkamer? Na het eten, beter nog bij vertrek, kan hij zijn gadget weer terug krijgen.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen, Telefoon.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Afke schrijft

    Nogmaals bespreken hoe vervelend / asociaal, / onbeschoft (ik zou het ter wille van de verstandhouding op het eerste houden) hoe u zijn gedrag vindt en anders voor hem een aparte tafel, bij voorkeur in een andere ruimte dekken? Dan kan hij zich 100% aan zijn telefoontje wijden en kunt u zich zonder ergeren met elkaar verhouden. Dit schokeffect leert hem hopelijk hoe serieus u dit meent

  2. Lilith schrijft

    Ik heb hetzelfde bij mijn moeder, omdat oma constant appjes stuurt (of héél erg laat reageert op appjes, waardoor het gesprek over 1 onderwerp (6 a 8 zinnen lang) soms een hele dag duurt. Dus soms dan stel ik voor dat ze oma belt, zodat we gelijk álles besproken hebben. Dan valt er daarna niets meer te appen.

    Verder roepen we;’Néé!’ als er een nieuws/media-appje klinkt en als ze hem dan tóch pakt, dan worden we boos en zeggen we dat het héél erg ongezellig is. Als ze het doet tijdens een gesprek, dan lopen we weg. Ze mist ons bij het opkijken vanzelf en komt ons dan opzoeken om de rest van het verhaal te horen en vaak ook om even excuses te maken.

    Maar het meest effectieve waren de Sinterklaasgedichten denk ik. Minstens 2 gedichten per persoon bleken over haar irritante telefoongebruik te gaan, daar schrok ze wel van. Het waren nog lange gedichten ook. Sindsdien is appt ze alleen nog af en toe en is dat geklooi met nutteloze meldingen een stuk minder.

  3. Cathy schrijft

    Daarnaast kunt u aangeven dat niet alleen ouders, maar ook grootouders onderdeel zijn van “het goede voorbeeld” naar de kinderen. Dat het niet effectief is als vader zichzelf als rebellerende puber gedraagt. Dit zou ik even met vader en moeder tijdens een kopje koffie melden en zeker ook vooraf daaraan iets positiefs over hoe zij een voorbeeld zijn en hoe u dat waardeert.



Sommige HTML is toegestaan