Spring naar inhoud


Vader over de schreef

Beste Beatrijs,

Met Oud & Nieuw organiseren we in onze familie bij toerbeurt een feest. Daarbij nodigt het organiserende gezin ook eigen vrienden en kennissen uit. Dit jaar zijn mijn vrouw en ik aan de beurt. Mijn vader, in het dagelijkse leven een vrij normale man, gaat de laatste jaren steeds erger over de schreef tijdens dat soort feesten. Drinkt veel te veel en wordt daarbij aanhalig. Dubbelzinnige opmerkingen zijn niet van de lucht, hij pakt mensen tijdens een gesprek vast bij hun arm en hij probeert bij de jaarwisseling dames op de mond te zoenen. In kennelijke staat deinst hij er ook niet voor terug om vrouwelijke gasten speels op hun achterwerk te slaan. Van mijn vrouw blijft hij af – die zou een mep terug geven, maar tijdens ons tienjarig huwelijksfeest viel hij onze vriendinnen lastig. Ik probeerde hem toen steeds naar mannelijke gesprekspartners te manoeuvreren, maar eigenlijk heb ik geen zin om op mijn vader te passen. Wat moeten we doen? Mijn vader opvoeden is denk ik niet mijn taak maar die van mijn moeder, die alles met lede ogen aanziet. Ik kan de traditie doorbreken en mijn ouders vertellen dat ze niet mogen komen. Mijn vrouw en ik komen er niet uit.

Vader misdraagt zich

Beste Vader misdraagt zich,

Voordat u de uitnodiging aan uw ouders ongedaan maakt, zult u een en ander moeten uitleggen, anders is uw ordemaatregel wel erg rigoureus. Iemand moet een hartig woordje spreken met uw vader en als gastheer van het komende Oudjaarsfeestje bent u de aangewezen persoon. Het maakt niet uit dat hij de vader is en u de zoon. Als er iets mis dreigt te gaan, moet iemand, ongeacht z’n leeftijd, de verantwoordelijkheid nemen en ingrijpen. Vertel uw vader wat er zoal verkeerd gaat met hem en de drank en spreek uw ongenoegen uit over deze terugkerende gang van zaken. Vraag hem vervolgens om zijn medewerking en laat hem beloven dat het deze keer anders zal gaan. Spreek een maximum aantal alcoholische consumpties met hem af, waarmee hij niet eerder dan vanaf een bepaalde tijd mag beginnen. Voor die tijd zullen u en uw vrouw hem alleen non-alcoholische drankjes schenken. Kondig aan dat u erop zult toezien dat het ook gebeurt. U schrijft dat u geen zin hebt om op uw vader te passen, maar het is makkelijker om in de gaten te houden wat hij drinkt dan te moeten volgen met wie hij nu weer in gesprek is en een schatting te maken hoeveel kwaad dat kan.

Pas als hij zich niet kan vinden in het door u voorgestelde plan van aanpak, kunt u met uw sanctie voor de dag komen en hem vertellen dat u hem liever niet wil ontvangen als hij niet meewerkt. Daaruit zal hij concluderen dat het u ernst is en dan kan hij kiezen: ofwel hij komt naar het Oudjaarsfeestje met de belofte zich aan uw regels te houden, ofwel hij blijft thuis, alwaar hij zich vrijelijk vol kan gieten.

Artikelen in Feestdagen, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan