Spring naar inhoud


Vader eet te veel

Beste Beatrijs,

Met ons drieën eten we gezellig voor de tv. Vader heeft zijn bord leeg en staat op om nog eens op te scheppen. Hierbij houdt hij geen rekening met zijn vrouw en zoon. Alhoewel: zijn vrouw mag ook nog een keer opscheppen, want die heeft hard gewerkt. Mij, de zoon, laat men er voor het gemak bij inschieten. Als ik nog wat wil eten, vind ik ‘de hond in de pot’. Vroeger was dat zo, omdat ik klein was en dus minder at. Begrijpelijk. Tegenwoordig is dat zo, omdat ik minder hard werk dan de rest en dus niet mag klagen. Pa en Ma verdienen de kost en de zoon loopt alleen maar stage, dus Pa vindt dat de ouders het meeste mogen opscheppen en de zoon het minste.

Hongerig na het eten

Beste Hongerig,

Om te beginnen is het tegen de etiquette om met drie mensen ‘gezellig voor de tv’ te eten. Hoe lang duurt zo’n avondmaaltijd helemaal? Kwartiertje, twintig minuten? Het moet op te brengen zijn voor een gezin dat de hele dag buitenshuis heeft verkeerd om gedurende een korte tijdsspanne met elkaar aan tafel te zitten en een gesprek te voeren over wat er maar in je hoofd opkomt. Afgezien daarvan is het ook zeer tegen de etiquette om voor een tweede keer je bord vol te laden zonder te informeren of de anderen misschien nog wat willen. Of de anderen kostwinner zijn of minvermogend gezinslid of bezoeker doet niet ter zake. Het is niet de bedoeling dat een van de eters het voedsel wegkaapt voor de neus van de anderen. Als je samen aan tafel zit, gaat het verdelen makkelijker dan wanneer je vanuit de keuken moet roepen wie er nog wat wil en hoeveel, terwijl de rest verdiept is in de avonturen van Homer Simpson. Ten slotte is het de taak van de koker ervoor te zorgen dat er genoeg is voor iedereen. Dat er dus niet gevochten hoeft te worden om de laatste aardappel. Geef het goede voorbeeld en neem zelf eens de taak van het koken op je. Als je minder hard werkt dan de rest van de familie, heb je daar ook de gelegenheid voor. Zorg bij het koken voor voldoende hoeveelheden en plaats de gezinsleden aan de eettafel (die je eerst gedekt heb). Probeer het eten aan tafel zonder tv erdoor te krijgen in je familie. Wie weet slaat het aan.

Artikelen in Eten en drinken, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Anton S. schrijft

    Eigenlijk vind ik het vreemd dat de ouders van het “hongerige” kind eerst voor zichzelf opscheppen. U hebt inderdaad gelijk dat er gewoon genoeg te eten moet zijn. Maar mocht het dan een keer voorkomen dat er te weinig is, dan zouden de ouders hun kinderen eerst voor moeten laten gaan! Mijn ouders hebben dat ook bij mij zo gedaan en ik zou het mijn kinderen ook zo aanleren; het is geen verwendheid, want het betreft geen luxeproduct, nee, er is me zo juist geleerd om te delen!Sommige HTML is toegestaan