Spring naar inhoud


Oppas ging over de schreef

Beste Beatrijs,

Onlangs heb ik (student, 24) een weekend opgepast op mijn neefjes, toen de ouders een stedentrip maakten. De kinderen (4 en 5 jaar) zijn tegendraadse handenbindertjes, maar ik heb het met plezier gedaan. Zaterdagavond nodigde ik een goede vriend uit voor de gezelligheid en vanwege zijn auto. Het gezin woont in een saai dorpje en ik had bedacht dat die auto goed van pas kwam om op zondag met de kinderen iets leuks te ondernemen. Ik had mijn vriend gevraagd om te overnachten, zodat we die dag erna bijtijds erop uit konden gaan. Nu zijn de ouders woedend dat ik buiten hun medeweten een onbekende heb laten slapen in hun huis. Natuurlijk had ik toestemming moeten vragen, maar van de insinuaties (van diefstal tot pedofilie aan toe) ben ik behoorlijk in mijn wiek geschoten. Blijkbaar vertrouwen ze mij wel met hun kinderen, maar niet in mijn vriendenkeuze. De kinderen hebben een fijne tijd gehad, ik heb het huis schoner achtergelaten dan ervoor en uitgebreid excuses aangeboden. Toch is er bij hen en zeker ook bij mij een nare nasmaak blijven hangen. Ik wil geen ruzie met mijn broer en zijn vrouw, maar weiger door het stof te gaan voor een onschuldig incident. Wat te doen?

Ruzie met de oppas

Beste Ruzie met de oppas,

Een behoorlijk overtrokken reactie van de ouders om uw vriend te associëren met diefstal en pedofilie. Buiten kijf staat dat u zijn bezoek, zijn overnachting en de excursie met de kinderen had moeten aankondigen aan de ouders. U had hen moeten vertellen hoe uw plannen voor het weekend eruit zagen. Eventuele bezwaren tegen een overnachting van uw vriend hadden dan doorgenomen kunnen worden. Het verbaast me trouwens dat de ouders niet veel moeilijker hebben gedaan over de auto-excursie met de kinderen. Veel ouders zijn huiverig om hun kinderen aan onbekende chauffeurs mee te geven en zijn misnoegd als ze achteraf horen dat precies dat is gebeurd. Die auto-excursie lijkt mij een veel heikeler punt dan dat een goede vriend van de kinderoppas blijft slapen.

Enfin, u hebt er voor een volgende keer van geleerd dat u uw plannen met andermans kinderen eerst moet voorleggen aan de ouders. U hebt excuses gemaakt voor uw eigenmachtig optreden, de kinderen hadden een leuk weekend en er is verder niets bijzonders gebeurd, dus de kous zou hiermee af moeten zijn. Ik begrijp niet goed wat de ouders nog meer van u willen. Nog meer excuses? Stuur ze een bloemetje met een grappig-berouwvolle kaart en de tekst ‘Sorry voor het ongemak’, dan trekken ze wel weer bij.

Artikelen in Kinderopvoeding.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan