Spring naar inhoud


Weggedrukt in wisselgesprek

Beste Beatrijs,

Steeds vaker gebeurt het dat ik zit te telefoneren en de ander krijgt vervolgens ‘op de andere lijn’ nog een gesprek. Mij lijkt het logisch dat je in zo’n geval even luistert wie het is, vervolgens het eerste gesprek afmaakt en daarna de tweede beller terugbelt. Meestal echter gaat het precies andersom: ‘Er belt nog iemand, ik moet ophangen.’ Ben ik nu overdreven gehecht aan etiquette, als ik dit geen manier van doen vind?

Weggedrukt in wisselgesprek

Beste Weggedrukt,

U hebt gelijk dat de volgorde ‘telefoon aannemen, oorspronkelijke gesprek afmaken, andere persoon later terugbellen’ de correcte gang van zaken is. Maar juist omdat mensen steeds vaker en steeds langer bellen, hetzij vast hetzij mobiel, wordt ook deze regel steeds losser. Veel mensen zitten op een wat oeverloze manier met elkaar te bellen. Ze zitten te kletsen over niks, slap te wauwelen alsof ze aan de bar hangen. Veel gesprekken missen elke urgentie. Ze worden gevoerd, maar ze zouden net zo goed niet gevoerd kunnen worden. Als er op zo’n moment een ander telefoontje binnenkomt, kan dat heel goed als aanleiding worden genomen om het eerste gesprek te beëindigen. Het is als een deurbel die gaat. Dan hang je ook op als je aan het bellen bent.

Als u een echt gesprek aan het voeren bent over iets belangrijks, waarin naar een conclusie wordt toegewerkt of waarin afspraken moeten worden gemaakt, dan is het onbeleefd om een ander binnenkomend telefoontje voorrang te geven. Maar als dat niet het geval is en de bellers zitten maar wat tegen elkaar aan te leuteren, dan is er geen bezwaar tegen vrij abrupt afbreken.

Artikelen in Telefoon.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan