Spring naar inhoud


Bellen in de auto

Beste Beatrijs,

Goede vrienden van ons bellen ons nogal eens – onverwacht – vanuit hun auto: zomaar voor de gezelligheid om even bij te praten. Op zichzelf prima, hoewel ik altijd een beetje het gevoel heb dat het voor hen (ook) een vulling is van verloren tijd. Maar wat mij echt stoort is dat zij door het hands free systeem eigenlijk beiden met je bellen: de één vult de ander aan. Ik voel me dan een beetje ongemakkelijk: met wie zit ik nu eigenlijk te bellen? Ik zie hen niet, dus ik weet ook niet welke blikken zij mogelijk uitwisselen als ik ergens op reageer. Moet ik niet zo moeilijk doen of begrijpt u mijn ongemak? Ik vind het lastig om er iets van te zeggen. Het is tenslotte toch aardig dat ze bellen?

Bellen vanuit de auto

Beste Bellen vanuit de auto,

Als geen zin hebt in zomaar een telefoontje omdat iemand anders zo nodig zijn tijd moet opvullen, kunt u het gesprek gewoon afbreken. Dan zegt u: ‘Sorry, ik heb nu geen tijd, ik moet weg’ of zoiets.

Hands free bellen is standaard in de auto. Het is zelfs verboden om met een mobiele telefoon aan je oor te rijden. Dus als uw vrienden uit de auto bellen, weet u dat de speaker aan staat. Het lijkt dan veel op een gesprek, terwijl je op bezoek bent: meerdere mensen doen mee met de conversatie. Maar u hebt gelijk dat het vaak iets gedwongens heeft. Het is geen pretje om met mensen in de auto telefoongesprekken te voeren. Er zijn zelfs plannen om telefoneren in de auto (dus ook hands free) überhaupt te verbieden, omdat het tot meer ongelukken leidt. De concentratie van de chauffeur op de weg neemt af. Mensen zouden hun telefoongebruik in de auto moeten beperken tot heel korte gesprekjes met een urgent karakter, niet zomaar voor de gezelligheid. U kunt autotelefoongesprekken wel zo veel mogelijk ontmoedigen. Zeg dan: ‘Ik bel jullie later wel terug, ik vind het niet rustig zo, en bovendien kan ik de helft niet verstaan.’ Dat is een valide argument. Autotelefoongesprekken zijn vaak moeilijk te volgen: er zit storing en vertraging op de verbinding, er vallen steeds fragmenten weg, mensen duiken tunnels in – het loopt nooit soepel.

Artikelen in Reizen, Telefoon.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan