Spring naar inhoud


Man waant zich held

Beste Beatrijs,

Op een formulier van mijn woon-zorgcomplex moest ik invullen of ik gereanimeerd wil worden. Dat wil ik wel, zij het alleen door een deskundige. Mijn man denkt dat hij deskundig is, omdat hij in een ver verleden een ehbo-cursus heeft gedaan. Hij wil mij reanimeren, omdat hij graag een held wil zijn, maar hij heeft geen zelfinzicht dat hij dit niet kan. Toen ik tegen hem zei dat ik geen reanimatiepogingen van hem wil en dat een deskundige het moet doen, was hij diep gekwetst. Nu heb ik ingevuld dat ik helemaal niet wil worden gereanimeerd, maar dat voelt niet goed.

Ondeskundige reanimatie

Beste Ondeskundige reanimatie,

Zoek uit waar uw medische dossier zich bevindt en vertel degene die dit beheert dat u uw reanimatievoorkeur wil veranderen. Teken op het betreffende formulier aan dat u wél gereanimeerd wil worden. Dat is in ieder geval belangrijk. Zeg vervolgens tegen uw man dat hij, als u bewusteloos neervalt, onmiddellijk iemand moet bellen. U woont in een woon-zorgcomplex, dus het is niet moeilijk om verpleegkundige hulp te alarmeren. Druk hem op het hart dat hij vooral niet zelf aan de slag moet gaan, omdat het veel te lang geleden is dat hij een ehbo-diploma heeft gehaald en dat u alleen professionals aan uw lijf wil. Laat hem beloven dat hij van u zal afblijven. Gekwetste eigenwaarde moet hij maar incasseren.

Artikelen in Ziekte.

Gelabeld met , .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Een dokter schrijft

  De echtgenoot van deze schrijver kan maar beter wel de reanimatie starten, nádat hij 112 heeft gebeld, want iedere seconde telt en een slechte reanimatie is beter dan geen reanimatie. Hoe langer de hersenen zonder zuurstof zitten, hoe groter de kans dat je geestelijk slecht uit een reanimatie komt.
  Er zijn in Nederland een hoop mensen die reanimatie kunnen toepassen, zonder dat ze een medisch professional zijn, juist omdat het beter is dat er iets gebeurt, dan dat je wacht op de ambulance.

 2. Bernard schrijft

  Ik mis hier wat informatie: mevrouw schijnt in een woonzorgcomplex te wonen dus hoe groot is nu daadwerkelijk de kans dat haar man haar gaat reanimeren? Ik denk dat Beatrijs hier goed advies geeft en uiteraard zal de echtgenoot de wens van zijn vrouw moeten respecteren. Invullen dat je niet gereanimeerd wil worden terwijl je dat wel wilt, maar alleen door professionals, kan niet de bedoeling zijn. Meneer moet het niet persoonlijk nemen.

 3. Marie schrijft

  Is het niet gewoon een simpele oplossing om uw man op een reanimatiecursus te sturen? Daar kan een professional hem aansturen en zorgen dat hij wél goed kan reanimeren, of het oordeel vellen dat hij het inderdaad niet (meer) kan. Uit de brief is nu ook niet op te maken of uw man niet kan reanimeren omdat dit is gebleken uit een oefening of echte reanimatie waar hij aan heeft deelgenomen, of dat u zelf van mening bent dat hij het niet kan. De mening van een zorgprofessional die hem begeleid heeft hoe dan ook toegevoegde waarde.

  Het blijft uiteraard aan u om te bepalen of uw man mag starten met reanimeren of niet, maar besef wel dat hoe langer uw hersencellen zonder zuurstof zitten, hoe groter de kans is op permanente schade. Ook minder diepe of minder snelle borstcompressies die worden gedaan terwijl de zorgprofessional onderweg is kunnen hierbij al helpen.

 4. Annette schrijft

  Vertel hem dat hij dat elk jaar de “CPR” bij moet houden en dus elk jaar de cursus of workshop doet. Moest ik ook. Er zijn allerlei nieuwe ontwikkelingen van technieken in de ehbo, Als hij zo nodig de held wilt uithangen, dan moet ie de verantwoordelijkheid nemen om het bij te leren!

 5. Richard schrijft

  Uw man houdt van u neem ik maar aan. U vraagt hem in feite erbij te gaan staan kijken als u neervalt en bewusteloos raakt. Elke seconde telt dus als u niet helder een ‘niet reanimeren’ keuze hebt gemaakt kan u inderdaad beter, zoals al aangegeven, uw man op een cursus sturen.
  Heb zelf ooit met een oude man en plein public gereanimeerd. Cursus was al wat weggezakt en dat was maar een BHV. Reanimeren is echter ook weer niet zo moeilijk. goed borts induwen op de juiste plek en er lucht in zien te krijgen. Ook moest ik van de ambulancebroeder doorgaan toen hij er eenmaal was na 10 minuten. In die 10 minuten was hij al lang definitief overleden. Nu heeft hij het overleefd…Sommige HTML is toegestaan