Spring naar inhoud


Held of domkop?

Beste Beatrijs,

Onlangs was ik (vrouw van 27) getuige van een mishandeling. Toen het slachtoffer tegen de grond ging, ben ik ertussen gesprongen. Ik heb hierbij zelf de nodige klappen gekregen, maar ik heb erger kunnen voorkomen en ervoor gezorgd dat de dader is opgepakt en zal worden berecht. Van vrienden, familie en collega’s kreeg ik bijna alleen negatieve reacties, variërend van: ‘Jij bent echt dom geweest!’ ‘Je hebt totaal niet nagedacht!’ ‘Je lijkt wel gek! Dat doe je toch niet?’ tot het standaard ‘Ik had dat écht niet gedaan!’

Ik merk dat al die negativiteit een slechte invloed heeft op het verwerkingsproces. Dankzij dit soort opmerkingen lig ik ’s nachts te piekeren wat ik beter of anders had kunnen doen, en wat er eventueel ook had kunnen gebeuren (stel dat hij een mes had gehad).

Daarnaast vind ik de opmerkingen ook gewoon storend en een beetje beledigend. Wat denken die mensen te bereiken met hun commentaar? Vindt u dat ik er wat van mag zeggen of kan ik er maar beter geen aandacht aan besteden? Ik zoek geen eeuwige roem en wil ook geen lintje, maar een simpele positieve reactie zou me al heel veel goed doen.

Een trap na

Beste Een trap na,

Nou, de mensen met wie u spreekt over wat u hebt meegemaakt reageren wel erg miezerig. Een beetje bewondering voor uw moed en rechtvaardigheidsgevoel kan er niet af blijkbaar. Ook al hadden ze zelf nooit gedaan wat u wel deed, het is erg onaardig om u weg te zetten als een eersteklas domkop.

Tja, wat moet u hiermee aan? Ik zou zeggen: haal uw schouders erover op en laat uw tevredenheid over wat u hebt bereikt er niet door bederven. Uw impulsieve actie had inderdaad verkeerd kunnen aflopen, maar so what? Verlamd toekijken had ook verkeerd kunnen aflopen – voor degene die in elkaar geslagen werd. Er zullen toch wel een paar mensen zijn in uw omgeving die oprecht ‘petje af!’ tegen u hebben gezegd? U bent toch niet omringd door louter zuurpruimen? Degenen die u afkatten kunt u een ironische repliek toevoegen: ‘Fijn dat je me zo onvoorwaardelijk steunt. Daar knap ik helemaal van op.’

Artikelen in Het publieke domein.

Gelabeld met , .


9 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Anne schrijft

  Waarschijnlijk bedoelen veel mensen “Dat had ik echt niet gedurfd” als ze zeggen “Dat had ik echt niet gedaan”
  Petje af, hoor! Ik had het waarschijnlijk niet gedurfd, maar daarom kan ik nog wel bewondering opbrengen voor mensen die dat lef wel hebben!

 2. Maarten schrijft

  Ik denk dat je er een vervelender gevoel aan overgehouden had als je niks gedaan had. En de reacties waren evengoed negatief geweest.

 3. Anita schrijft

  Wat geef jij toch een heerlijk nuchter en recht-door-zee commentaar, Beatrijs. Lees je blog elke keer weer met plezier, je zet me aan het denken en met een paar zinnen weet jij losgeslagen emoties weer netjes opgevouwen in hun mandje terug te leggen. Thanx!

 4. Floor Mizee schrijft

  Ik denk dat een heleboel negatieve reacties voortkomen uit schaamte, omdat mensen bang zijn dat ze het zelf niet gedaan zouden hebben. Schaamte is een heel naar onbehaaglijk gevoel, waar mensen vaak boos van worden. Vandaar deze idiote reacties.

 5. Marguerite schrijft

  Jaren geleden hoorde ik geschreeuw aan de overkant van ons huis. Op het fietspad liep een, mij onbekend, jong stel en ze hadden duidelijk ruzie. De man schopte de vrouw en ze bleek zwanger. Ik ben er tussen gaan lopen en heb rustig gevraagd of ze op wilden houden met het lichamelijk elkaar pijn doen. Een rondje van wel 10 (lange) minuten duurde het verbale gedeelte nog en toen stapten ze in hun auto. Toen ik terugliep naar huis zag ik 3 buurmannen met open mond staan kijken. Verdorie, moest ik als vrouw van 55 dit opknappen omdat zij niets durfden? Achteraf vind ik mezelf wel moedig, maar ik zou het nu zo weer doen!

 6. Richard schrijft

  Bij deze een groot compliment voor u! Ik ben blij te lezen dat er nog mensen zijn die te hulp komen. Ik vind het een dappere daad. \

  Als u niets had gedaan had u ook slecht geslapen waarschijnlijk met het gevoel dat u iets had moeten doen.

  Mensen die reageren zoals u beschrijft kunt u repliceren dat zij ook niet aan hun lot overgelaten willen worden als ze in elkaar worden gemept.

 7. Marike schrijft

  Held wat mij betreft!! Daar is moed voor nodig!! En doortastendheid. Als meer mensen zoveel moed hadden als u, werden er vanzelf steeds meer mensen moediger, want dat weet je dat je er niet alleen voor staat!

  Petje af!! Complimenten!! Dank u voor uw durf!!

 8. Alexia schrijft

  Wat een dappere daad. Ik kan alleen maar hopen dat ik durf in te grijpen op zo’n moment. Negatieve mensen zijn er genoeg. Ik hoop dat u deze positieve reacties zwaarder laat wegen :-)

 9. Kees schrijft

  Je hebt iemand geholpen en waarschijnlijk erger voorkomen. Jammer dat anderen niet trots op je zijn, maar wees trots op jezelf. Heb zelf ooit een verkrachting weten te voorkomen, zelf flinke klappen gekregen, maar het was het dubbel en dwars waard. Wat had ik anders moeten doen? Weglopen? Dat zou me slapeloze nachten bezorgen… voor de rest van mijn leven.Sommige HTML is toegestaan