Spring naar inhoud


Man blijft appen

Beste Beatrijs,

Tegenwoordig hebben veel mensen, onder wie mijn man, een horloge waarop zij, zogenaamd onopvallend, binnenkomende berichtjes kunnen lezen. Dit irriteert mij mateloos. Bij de notaris denk ik: ‘Ben ik niet belangrijk genoeg?’ Bij een kennis: ‘Ben ik niet interessant genoeg?’ In beide gevallen zeg ik er maar niets van. Als mijn man tijdens de maaltijd ook even kijkt wie er appt, zegt hij dat dit niet storend is. Ik vind dat op een telefoon kijken of op een horloge niet uitmaakt en de afspraak is dat we dat niet doen onder het eten.

Hinderlijke appjes

Beste Hinderlijke appjes,

Er is geen verschil tussen berichtjes checken op een telefoon of op een horloge. Mensen zouden dat niet moeten doen tijdens de maaltijd of in een klein gezelschap, waarbij onverdeelde aandacht van de aanwezigen gewenst is. Uw man vindt het niet storend, omdat korte-termijn behoeftebevrediging in zijn belang is. Het interesseert hem niet dat zijn omgeving dit vervelend vindt. Apparaten voorrang geven boven levende, pratende mensen werkt altijd lichtelijk vernederend voor de mensen die het overkomt. Zie ook de moeder die gebiologeerd is door haar telefoontje, terwijl haar kind in een buggy vergeefs haar aandacht probeert te vangen.

Artikelen in Internet en e-mail, Smartphone.


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Zora schrijft

  Vooral die laatste zin is uit mijn hart gegrepen. Ik zie het ook regelmatig. Ouders die doen alsof hun kind er niet is, omdat ze druk met hun mobieltje bezig zijn.
  Genegeerd worden is beangstigend voor een klein kind.
  Het werkt verwarrend en het is kwetsend. Zie ook het Still Face Experiment.
  Buggy’s waarbij het kind van de ouder af zit, verstoren het contact toch al.

  In verbinding zijn met elkaar, is voor zowel ouder en kind essentieel voor een liefdevolle band.

 2. Jo schrijft

  Mijn zoon werpt ook wel eens een blik op zijn smartwatch. Dan zeg ik: ‘Zeker erg belangrijk?’. Dan blijkt het 9 van de 10 keer reclame te zijn.

 3. Wil schrijft

  De terreur van het 24/7 bereikbaar/ beschikbaar zijn is een maatschappelijk probleem waar slechts weinigen bestand tegen blijken te zijn. Misschien ontlenen veel mensen hun bestaansrecht aan de eindeloze maar nodeloze stroom van notificaties, sms’jes en Facebook updates, maar in werkelijkheid is het niks meer dan nodeloos internetverkeer dat geen enkel doe dient behalve de bevestiging dat de ontvanger maatschappelijk relevent is.
  Mijn vrouw en ik hebben de stilzwijgende afspraak dat gezelschap dat hun mobieltje of smartwatch belangrijker vindt als ons gezelschap er ook voor kiest om zonder plichtplegingen buiten gekinkeld te worden.
  “In afwachting van uw vertrek ligt uw garderobe reeds op de stoep” is een niet-ongebruilijke boodschap voor mensen die onze gastvrijheid niet weten te waarderen.
  Onze gasten weten inmiddels beter en de feestjes blijven gezellig.Sommige HTML is toegestaan