Spring naar inhoud


Mag mijn hand op haar heup?

Beste Beatrijs,

Als man (45) ben ik bij het begroeten van vrouwelijke familieleden en kennissen gewend om naast het drie keer kussen mijn linkerhand licht op hun zij/ bovenkant heup te leggen. Mijn vriendin, met wie ik sinds een jaar een relatie heb, ziet dat niet graag, want zij acht het ongepast. Ik vind het een gebaar van elegantie en juist wel gepast, omdat het een neutraal deel van het vrouwelijk lichaam betreft. Bovendien heb ik nog nooit een afkeurende reactie gekregen. Is mijn vriendin te fijngevoelig of schend ik zonder het te weten een etiquetteregel?

Hand op heup

Beste Hand op heup,

Tenzij de vrouw een heel goede bekende van u is die u al heel lang kent en die u ook zou kunnen omhelzen, zou ik het afraden om bij begroetingen uw hand op de heup van een vrouw te leggen. Zoals u ook van de rest van het lichaam maar beter af kunt blijven. Heupen aanraken doet men op de dansvloer. De heup is geen neutraal lichaamsdeel. Goedbeschouwd bestaan er helemaal geen lichaamsdelen die neutraal genoeg zijn om onuitgenodigd aan te raken, zeker niet in deze MeToo-tijden. Als u graag een aanraking wil toevoegen aan het drie-keer-kussen begroetingsritueel, kunt u uw hand even lichtjes op de bovenarm van de vrouw leggen zonder druk uit te oefenen.

Artikelen in Aanspreken en begroeten.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Marieke Willems schrijft

  Ik zou er enorm jeuk van krijgen als een man, die niet mijn eigen man is, zijn hand op mijn heup zou leggen. Uw handen hebben niks te zoeken op andere vrouwen dan uw vriendin.

 2. Marie schrijft

  Laat ik de schrijver uit de droom helpen: het is niet elegant, het is hoogst ongemakkelijk en in veel gevallen ongepast. Waarschijnlijk denken de vrouwen: Oh, heb je hem weer. Maar goed, hij bedoelt het niet kwaad, laat maar.
  Een goede tip: laat de ander het initiatief nemen en kopieer dat. Pakt zij een arm, u een arm. Raakt zij uw heupen aan, dán kunt u dat ook doen – eerder niet.

 3. Claudia schrijft

  Helemaal eens met de reactie van Beatrijs en twee responses hierboven. Toch wil ik deze meneer ook graag een compliment maken; hij neemt de moeite zich iets aan te trekken van de feedback van zijn vriendin en stelt zijn vraag aan Beatrijs. Persoonlijk ben ik ook in het geheel niet gesteld op dergelijke ongewenste aanrakingen, ik zou willen dat meer mannen zichzelf over dit onderwerp zouden bevragen… Chapeau!Sommige HTML is toegestaan