Spring naar inhoud


Leugenachtige profielen

Beste Beatrijs,

Ik heb op de netwerksite LinkedIn veel connecties. Het valt me vaak op dat mensen hun functies groter laten lijken dan ze zijn. Als ze een bestuurstaak of vrijwilligerswerk hebben van vier uur in de week, is dat meteen hun hoofdfunctie. Daarnaast laten velen hun functies langer doorlopen dan ze daadwerkelijk duren. Studenten of werkzoekenden lopen dan bijvoorbeeld anderhalf jaar stage ergens, terwijl die stage maar drie maanden duurde. Dikwijls weet ik dat niet en zeg ik als ik hen bij een borrel spreek: ‘Leuk joh, die stage!’ Waarop men mij verbaasd aankijkt en uitlegt dat hun profiel niet actueel is. Wat is hier eigenlijk de etiquette voor? Is het normaal om je digitale cv en je functies in omvang en duur op te blazen? Of moet ik zo’n netwerksite niet zo serieus nemen?

Opgepompte profielen

Beste Opgepompte profielen,

Tja, mensen doen er van alles aan om hun profiel op te poetsen in de hoop dat ze ergens werk kunnen krijgen. U kunt moeilijk van ze verlangen dat ze op hun profiel toegeven dat ze een rottige stage hebben, waar ze geen bal aan vinden en waar ze ook nog eens niks mee verdienen. En met al te duidelijk ervoor uitkomen dat ze al maandenlang niet echt iets dynamisch onder handen hebben snijden ze zichzelf ook in de vingers. Iedereen weet dat Facebook- en LinkedIn-profielen met een korrel zout genomen moeten worden. Keihard liegen is onverstandig, omdat een potentiële werkgever daar snel doorheen prikt, maar er is weinig mis mee om de zaken aantrekkelijker voor te stellen dan de treurige werkelijkheid eruit ziet.

Artikelen in Internet en e-mail, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Eerlijk duurt het langst schrijft

    Ik lees in zoveel adviezen dat liegen en oneerlijkheid blijkbaar helemaal niet zo erg is en vaak wordt het zelfs aangemoedigd door Beatrijs. Ik kan me niet voorstellen dat dat een vorm van etiquette is. Als je echt gesteld bent op etiquette, moedig mensen dan niet aan om te liegen!

  2. Sanne schrijft

    De meeste mensen zullen geen banen of opleidingen verzinnen op LinkedIn of op hun cv, maar voor degenen die het nodig vinden om hun werkverleden een beetje te tweaken: houd er rekening mee dat het verstrekken van onjuiste informatie (op LinkedIn of cv) bij de sollicitatieprocedure reden kan zijn voor ontslag op staande voet!Sommige HTML is toegestaan