Spring naar inhoud


Oudklasgenoot neemt contact op

Beste Beatrijs,

In mijn middelbareschooltijd worstelde ik met mijn lesbische gevoelens. Een klasgenote heb ik dat toen toevertrouwd rond mijn zestiende. Dat vertrouwen heeft zij geschaad door mijn verhaal door te vertellen, met pesterijen tot gevolg. Ik durfde haar er destijds niet op aan te spreken, maar ik herinner het me nog heel goed als gevoel van diep verraad.

Bijna tien jaar later spreek ik niemand meer van mijn oude school. Ik woon ver weg, heb een baan en een vaste relatie en leid een heel ander leven. Ineens krijg ik via LinkedIn een berichtje van deze klasgenote, die heel luchtig vraagt hoe het met me gaat. We werken in totaal andere sectoren, dus zakelijke bedoelingen kan deze contactpoging niet hebben. Moet ik haar negeren? Vriendelijk meepraten? Of juist confronteren? Mag je iemand na zo veel jaren nog aanspreken op slecht pubergedrag?

Een pijnpunt van vroeger

Beste Een pijnpunt van vroeger,

Het hangt ervan af hoe sterk uw motivatie is om uw ex-klasgenote haar vroegere verraad voor te houden. Als u geen zin hebt om deze kwestie op te rakelen en u wil sowieso niets meer met haar te maken hebben, kunt u het LinkedIn bericht gewoon negeren. Dat bent u er meteen van af.

Een luchtige update van uw leven optikken lijkt geen goede optie. Waarom zou u mooi weer spelen, als u het niet zo voelt? Haar confronteren heeft ook allerlei bezwaren, al was het maar omdat het lastig is dit soort dingen via de mail of sociale media uit te praten. Kans is groot dat klasgenote zich helemaal niet bewust is van haar verraad. Dat zie je wel vaker met mensen die vroeger iets vreselijks hebben gedaan in de pestsfeer. Vaak hebben daders totaal andere – zelfrechtvaardigende – herinneringen dan slachtoffers. Confronteren kan eigenlijk alleen in een persoonlijk gesprek, waarbij je tegenover elkaar zit. Maar ja, zo’n gesprek moet worden georganiseerd en geeft emotioneel gedoe over en weer. Waarom zou u energie steken in een louteringstraject van een persoon die allang niet meer belangrijk voor u is?

Artikelen in Internet en e-mail, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan