Spring naar inhoud


Kersthaas wordt geweigerd

Beste Beatrijs,

Met de kerstdagen gaan wij al meer dan twintig jaar met onze twee kinderen naar onze tweede woning in Zwitserland en elk jaar krijgen we van onze zwager-jager een verse kersthaas. Voor het kerstdiner maakt mijn man daar een heerlijke traditionele hazenpeper van met als bijgerechten verse appelmoes, rode kool, aardappelpuree en spruitjes. Altijd smullen en altijd goed. Nu zijn onze zoon en zijn vriendin sinds een paar maanden zeer fanatiek vegetariër, en weigeren haas of ander vlees te eten. Onze dochter relativeert dit en zegt dat de haas een prachtig vrij leven heeft gehad in de natuur en dat de mensheid altijd vlees heeft gegeten. Hoe kunnen wij dit oplossen?

Vegetarische kerst

Beste Vegetarische kerst,

Wat u in ieder geval niet kunt doen is aan uw zoon en zijn vriendin vragen of ze een uitzondering willen maken voor het kerstdiner. Vegetarisme is geen pet die je vrijblijvend op en af kunt zetten, het is een ideologie die met voedselregels gepaard gaat. Andermans voedselregels dienen te worden gerespecteerd. Moslims zet men geen karbonade voor en geheelonthouders geen alcohol, ook niet bij wijze van uitzondering. De niet-vegetarische gezinsleden kunnen nog steeds de traditionele hazenpeper voorgeschoteld krijgen met Kerstmis. De rest van het menu is uitstekend geschikt voor vegetariërs. Het enige wat er moet gebeuren is één extra vegetarisch gerecht voor uw zoon plus vriendin erbij maken. Bijvoorbeeld een vegetarische risotto met cantharellen en knoflook of een paddenstoelenstoofpotje dat over de puree kan. Of u gooit een paar vegetarische schnitzels in de pan. Vraag desnoods om suggesties, als u het niet weet. Het is iets meer werk, maar uw zoon of zijn vriendin wil vast wel enige hulp bieden in de keuken.

Het is verreweg het beste om niet moeilijk te doen over eten en zeker geen discussies over ideologie te voeren, maar gewoon ieder het zijne te gunnen. Of het nu om Kerstmis of een andere dag gaat maakt niet uit. U kunt uw familie niet overhalen om iets te eten, waar ze een probleem mee hebben, dus de maaltijd moet worden uitgebreid met iets wat voor hen wel door de beugel kan.

Artikelen in Eten en drinken, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. M. schrijft

  ‘Hoe kunnen wij dit oplossen?’ Geen kwestie van oplossen lijkt mij. Inderdaad, ieder zijn ding. Mijn schoonfamilie deed in het begin ’tegenstrijdig’ over het feit dat ik geen vlees at. Zo kwetsend.. Het was ineens ‘anders’ en niet volgens hun traditie. Daar moesten ze heel lang aan wennen. Ik verwachtte ook niet dat zij ineens vegetariër worden waarom zo afwijzend doen? (Vegetarisch koken is ook nog makkelijker dan met vlees.) Mijn partner vond dat ook niet leuk van ze dus gingen wij als gezin maar onze maaltijden ergens anders nuttigen. We kwamen dan daarvoor of daarna gezellig op bezoek. Ook goed.

 2. Lilith schrijft

  Gewoon als kleine vegetarische (tegenwoordig zelfs vegan) tip; “Gehakt”-balletjes van Garden Gourmet bij de Albert Heijn.
  Ik eet ze zelf vanaf het begin, toen ze nog vegetarisch waren en ze smaken gewoon naar vlees, alleen minder sterk.
  Mocht je met z’n allen een keertje vegetarisch willen eten (gewoon voor de gezelligheid) dan maak je spaghetti met die balletjes en is iedereen gelukkig.
  (Mijn oom meldde aan het einde van onze BBQ dat ‘die vleesballetjes uit dat groene bakje het lekkerste waren.’ Dat waren nota bene de enige vegetarische stukjes die er op tafel stonden.)

 3. C. schrijft

  De zoon en schoondochter zijn niet ‘zeer fanatiek vegetariër’: ze zijn gewoon vegetariër en dus eten ze geen vlees. Ook niet met kerst. Anders waren zij flexitariërs geweest.

  Niet iedere vegetariër heeft dezelfde hoofdmotivatie (dierenleed, ecologische voetafdruk, gezondheid etc), maar zij doen dit in ieder geval niet om slechte gasten te zijn, om te zeggen dat uw man een slechte kok is of u anderszins voor het hoofd te stoten. Juist met kerst zou u de levensovertuiging van uw (schoon)kind mogen respecteren: vrede op aard.Sommige HTML is toegestaan