Spring naar inhoud


Is mijn uitnodiging voor twee?

Beste Beatrijs,

Ik ben uitgenodigd voor het huwelijk van een collega. Is het mogelijk mijn echtgenoot mee te nemen? Hij staat niet op de uitnodiging, ze hebben elkaar één keer ontmoet tijdens een concert. Er komen nog een paar andere collega’s van mijn afdeling, maar niet allemaal. Een tijdje geleden bij een ander huwelijk heb ik iets dergelijks aan de hand gehad. Toen heb ik mijn man niet meegenomen en kreeg ik achteraf het verwijt dat ik hem niet meegenomen had! Wat is gebruikelijk?

Man mee?

Beste Man mee,

Formeel geldt dat partners vanzelf zijn ingesloten bij een uitnodiging voor een huwelijk, althans voor het feest. In de praktijk voelen partners van collega’s die worden uitgenodigd er lang niet altijd voor om mee gaan, omdat ze het bruidspaar niet kennen en de rest van de aanwezigen ook niet. Vraag het gewoon aan uw trouwende collega! Op een luchtige manier: ‘Kan ik mijn man meenemen naar het feest of is dat niet de bedoeling?’ Kans is groot dat het antwoord luidt: ‘Ja, prima’, omdat nee zeggen onaardig is, maar u kunt erbij zeggen dat u haar niet voor het blok wil zetten, dat u het geen punt vindt om alleen te komen en alleen maar wil weten wat er van u verwacht wordt. Vragen om duidelijkheid kan altijd.

Artikelen in Bruiloft, Collega's.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Doortje schrijft

  Beste Beatrijs,
  Als de uitnodiging specifiek aan 1 persoon is gericht, waarom is bij een huwelijk dan toch automatisch de partner uitgenodigd? Geldt dit voor alle feestjes of alleen voor huwelijken? Als ik een feestje geef waar partners niet voor zijn uitgenodigd, moet ik dit dan apart vermelden? Ik dacht zelf dat de naam op de envelop / aanhef namelijk voldoende was.

 2. Marie schrijft

  Officieel wordt een koppel als “eenheid” gezien en daarom is de partner ook ingesloten bij de uitnodiging. Het is namelijk niet netjes om een gezin op te splitsen in “wel welkom” en “niet welkom”.
  Dit gebruik is echter vrij oud, uit de tijd dat stelletjes pas daadwerkelijk samen waren na het huwelijk. Tegenwoordig is een stuk lastiger bepalen, want het is niet altijd duidelijk vanaf wanneer je een “eenheid” bent. Na twee dates lijkt me dat niet, maar de grens is onduidelijk. Is dat na een X tijd een relatie hebben? Of is dat als men gaat samenwonen? Of is dat pas als er een getrouwd is? Maar wat dan als een ongetrouwd stel al 10 jaar samen is met 2 kinderen? Dat is ook een eenheid.

  Met andere woorden: zet altijd de namen van alle genodigden op de kaart, ook eventuele kinderen die uitgenodigd zijn.
  Ontvang je een kaart en staat dat er niet op, vraag het dan gewoon na. Dat voorkomt ongemakkelijke situaties voor iedereen.

 3. Peer Doevendans schrijft

  Bij mijn 50e verjaardag mochten alle genodigde een introducee meenemen. Dat stond zo op de uitnodiging. Zo kunnen mensen hun partner meenemen, of een mantelzorger, of een vriend zodat ze zich niet zo alleen voelen, etc. Ik ken niet ieders persoonlijk situatie – zo loste ik dat op.
  Onder de aanwezigen bevond zich bijvoorbeeld een kennis die vroeger wel bij een bepaalde vriendenkring hoorde, maar mij verder niet zo aansprak. Ik had hem niet uitgenodigd, maar was meegenomen door een ander uit die vriendkring. Hij had het enorm naar z’n zin. Leuk toch?
  Deze manier van uitnodigen verlaagd de drempel voor je genodigden en verhoogt het aantal gasten hooguit met zo’n 20%. Het gezegde klopt – hoe meer zielen hoe meer vreugd!Sommige HTML is toegestaan