Beste Beatrijs,
Ik had bekenden uitgenodigd voor een etentje. Ze hadden niet eerder bij mij gegeten, dus ik vroeg naar dieetwensen. Een van de gasten appte dat ze glutenvrij at. Dat vond ik geen probleem, maar daarna stuurde ze me nog een heel dieetlijstje: behalve geen gluten, ook geen peulvruchten, zuivel, rund of varkensvlees en geen rauwkost. Ik voelde me niet meer vrij om te koken wat ik wilde. Ook moest ik door de beperkingen meer kosten maken. Ik heb er maar niks van gezegd, maar het zat me niet lekker. Hoe kan ik dat netjes duidelijk maken?
Uitgebreide dieetlijst
Beste Uitgebreide dieetlijst,
‘Ik vind je dieetregels te ingewikkeld en te duur’ is het soort boodschap dat u niet even terloops kunt mededelen aan uw vrienden. U had hen al uitgenodigd en als u eerst gevraagd hebt waar u rekening mee moet houden, kunt u vervolgens niet aankondigen dat u het allemaal te veel moeite vindt. Er valt niets meer aan te doen, u zit er aan vast. Het enige wat u zich kunt voornemen is om deze vrienden niet meer uit te nodigen, althans niet voor het eten. Ga in het vervolg wat anders met ze gaan doen: een wandeling maken, een spelletjesavond met hapjes of spreek af voor alleen een drankje met geschikte snacks.
Ik had ooit bij een verjaardag voor een gast op haar verzoek glutenvrije hapjes gemaakt (veel werk) en die in de koelkast gezet. Ze heeft er amper van gegeten, want te koud verdroeg ze ook niet. De gast die hierboven wordt beschreven had beter de uitnodiging af kunnen slaan en met de suggestie moeten komen voor en koffie-afspraak. Dit kun je als gast niet van de gastvrouw vragen.
Had dat ook ooit, met 10 mensen die kwamen eten en niemand lustte wat of juist wel, heb een buffetje gemaakt, voor ieder wat wilt, hele goede reviews gehad na die tijd, na jaren hebben ze ’t er nog over.
Als je gevoelige darmen hebt kunnen dit soort producten behoorlijk wat last bezorgen.
Zelf had ik bij een etentje laatst een vegan schotel gekozen, met rauwe groenten en heb toen het verkeerd viel de rest van de avond moeten uitzitten met kramp en dit proberen te verbergen voor de rest van het gezelschap.
Niet echt een leuk uitje dus. En dat wilt u toch dat het is als mensen bij u komen? Het is ook wel leuk om erin te slagen een goed gerecht op tafel te toveren en het tot een goed einde te brengen?
Ik ben het eens dat je dit maar beter kan laten varen, en de volgende keer maar beter niet aan kan bieden om te koken.
Dat neemt niet weg dat de gast zelf al bij het aanbieden had kunnen zeggen dat hij of zij een behoorlijke lijst aan dieetrestricties heeft. Een goede vriendin van ons heeft een lange lijst allergieën, zij komt graag eten, maar zorgt ook voor zichzelf omdat zij erkent dat het voor haarzelf al moeilijk is bij te houden.
Het raakt me dat iemand’s dieet als lastig wordt gezien. Als iedereen er zo over denkt wordt deze mevrouw dus nooit meer op een etentje gevraagd? Wat ontzettend sneu.
Het scheelt wel vanuit welke mindset het wordt aangegeven: zijn het gezondheidsredenen dan neemt iemand vaak zelf al iets mee zodat de gastvrouw of gastheer niet belast wordt hiermee. Is het om redenen van overtuiging dan vind ik dat je een ander niet moet belasten met je overtuiging. Niet meer uitnodigen terwijl je dat zo leuk lijkt vind ik niet de eerste stap.
Het is lastig als gastvrouw. Ook voor degene met de allergieën/intoleranties. Ik heb er zelf wel drie jaar over gedaan om uit te vinden waar ik zoal allergisch voor ben en wat ik dan wél zou kunnen eten.
Omdat ik zoveel allergieën heb, ga ik nooit uit eten. Naar familie of kennissen neem ik zelf eten mee, want ik snap dat het moeilijk is.
Had deze gast alleen voorkeuren of kon ze niet tegen bepaalde dingen vanwege een allergie? Dat maakt natuurlijk wel een verschil, of je dingen niet wilt eten of niet kunt eten. Voor een allergie is het wel een merkwaardige combinatie van producten, dus ik vermoed dat het in ieder geval deels een kwestie van niet willen eten is. En daar kun je maling aan hebben
O prima ik ga aan de slag, maar kun jij mij wat recepten sturen? Ik heb geen ervaringin het bereiden van dit dieet?
Ik pleit er voor om dat soort dingen juist wel te zeggen. Ik ben het type “eten wat de pot schaft”. Met allergieën houd ik rekening, maar tegenwoordig krijg je bij elke gast een heel lijstje met dingen die ze niet lusten of niet willen eten.
Ik pak het tegenwoordig anders aan als ik een groep uitnodiging: ik stuur meteen het menu met de uitnodiging mee. Als mensen dat niet willen eten kunnen ze de uitnodiging afslaan. Als ik mijn beste vriendin (vegan) uitnodiging dan zorg ik uiteraard dat het eten vegan is, maar voor groepen ga ik me niet meer in bochten wringen.
Wat een pech hè, dat er mensen zijn die desgevraagd aangeven wat hun dieetwensen zijn.
Of het veel duurder is, weet ik niet maar wel dat zulke diëten gecompliceerd kunnen zijn. Vraag dus om een paar voorbeelden. Overigens gaat glutenvrij vaak samen met zuivelvrij en soja is ook iets wat vaak in zo’n rijtje voorkomt. Het valt me op dat er geen groentes uitgesloten zijn.
En natuurlijk is zuivelvrij behoorlijk breed, want yoghurt is zuivel en ijs is dat meestal ook. Sorbet theoretisch niet. Soms zit daar walgelijk veel processed vet in, waarschijnlijk om op roomijs te lijken.
Zo te zien wordt er rood vlees ontweken. Dus gevogelte serveren, gewoon kip drumsticks of zo. Wees matig met suiker, want glutenvrij impliceert al meer suikers door het wegvallen van de proteïnes. Wat is in vredesnaam het probleem? Gewoon aardappels/rijst, groente, wit vlees, géén meelsausjes. Omdat er niets over soja gezegd is, een halve liter sojavla kopen (naturel, chocolade). Klaar is Kees.
Ook ik moet volgens een dieet eten door verschillende voedsel intolleranties, en ben vegetarieer, met gevolg dat je dus niet meer uitgenodigd wordt voor etentjes of met veel gezucht en gesteun. Heel irritant. Vooral omdat ik er niks aan kan doen. Ik zeg tegenwoordig dat ze mijn eten niet hoeven te verzorgen, dat neem ik zelf mee, zo kan ik in ieder geval nog meedoen met sociale aangelegenheden. Het is niet leuk om buiten gesloten te worden van gezellige etentjes. Iets anders samen doen kan ook, zoals Beatrijs voorstelt, maar nooit meer een etentje omdat het te moeilijk is vind ik te simpel.
Ik kende twee kinderen die van alles niet mochten eten, waaronder gluten, omdat ze allergisch waren, maar ze lustten bijna alles. Ik zou het verdrietig voor hen vinden als ze vanwege hun dieet niet uitgenodigd zouden worden.
Je eigen eten mee moeten nemen als je ergens gaat eten, lijkt me ook ongezellig.
Aardappels/rijst met roerbakgroenten en wit vlees of vis, of vegetarisch serveren, lijkt me niet heel ingewikkeld of duur.
Het getuigt van gastvrijheid om daar rekening mee te houden.
Wat betreft rauwkost maakt het wel voor mij wel uit of je het niet kunt eten (bijvoorbeeld omdat je er kramp van krijgt, of het gewoon niet lust)
Als de lijst met verboden voedsel zo lang is, kun je natuurlijk gewoon vragen wat er dan wél mag.
Als je dan ook nog zorgt voor voldoende keuze (eventueel in de vorm van een buffet, gourmet of Chinese fondue) kan elke gast zelf kiezen wat hij/zij naar binnen werkt, en wordt het toch nog gezellig.
vraag een recept wat ze graag eet (en wat ze mag eten)
Dan moet ik denken aan deze: “wie wil zoekt mogelijkheden, wie niet wil zoekt een reden”.
Niemand verplicht je om etentjes te geven of naar etentjes te gaan, wát een opluchting!
Ik sluit me aan bij de laatste reactie. Als je serieus bent over een uitnodiging aan iemand met een strict dieet, is het handig te vragen wat hij/zij mag eten. Dan zet de gast er ook alleen op wat hij/zij lust.. Zo kreeg ik laatst een heel beperkt lijstje met geitenkaas, olijfolie, en bepaalde groenten toegestuurd en kon daar – beperkt – mee uit de voeten. De gast zat te smullen en voelde zich gewaardeerd en voor de anderen (die prompt geen geitenkaas lustten, maar daar had ik rekening mee gehouden) had ik andere gerechten maar wel met de groenten in het verlengde van het dieet waardoor het toch een gemeenschappelijke maaltijd werd. Dit moet je niet te vaak hoeven doen, maar het veel me erg mee omdat er door de toegestane ingrediëntenlijst geen probleem ontstond. Sfeer bevorderend!
Ik aan het koken voor de glutenvrije gast, terwijl ik ook ‘normaal’ voedsel bereidde voor de anderen. Vernam ik enige tijd later dat de glutenvrije gast helaas toch ziek was geworden, ondanks mijn zorgvuldige bereiding, dacht ik.
Waarschijnlijk is tijdens het koken een en ander ‘overgeprutteld’ uit een andere pan of heb ik per abuis een niet-glutenvrije lepel in een glutenvrije pan gedoopt.
@ Diana.
Ik mag je nou al :-) Gewoon je eigen pannetje meenemen in plaats van de kok opzadelen met allerhande restricties. Top.