Spring naar inhoud


We willen niet meehelpen!

Beste Beatrijs,

Met een stel uit onze kennissenkring hebben mijn man en ik al ruim een jaar geen contact meer. In onze ogen is het doodgebloed en dat vinden we prima. Daarvoor was het contact ook al minimaal en oppervlakkig. Nu werd mijn man onlangs ongevraagd toegevoegd aan een app-groep die dit stel had samengesteld. Zij zitten blijkbaar midden in een verbouwing. Zij zijn van plan om een verbouwingsdag te houden en nodigden iedereen, onder wie mijn man, uit om de hele dag te komen meehelpen. Als hij niet kon, moest hij dat doorgeven en zelfs een andere dag aangeven. Het overviel ons nogal en mijn man wil echt niet meehelpen. Hoe komen we hier op een nette manier onderuit?

Een onaantrekkelijk verzoek

Beste Een onaantrekkelijk verzoek,

Dit stel gooit maar eens een visje uit in de hoop dat er iemand toehapt. Waarschijnlijk hebben ze hun hele kennissenkring in deze app-groep gezet. Natuurlijk hoeft uw man geen gevolg te geven aan een uitnodiging om te komen klussen. Hij kan beleefd afzeggen zonder er een reden bij te vermelden. Hij schrijft dan een berichtje terug (niet naar de hele app-groep, maar alleen naar de huiseigenaar) in de trant van ‘Ik zal niet meedoen met de verbouwing van jullie huis, maar ik wens jullie veel succes ermee!’ Om zichzelf nog duidelijker te maken kan hij de app-groep verlaten. Dan krijgt hij ook geen berichtjes meer over de vorderingen van de verbouwing.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Emma schrijft

  Dat de “uitnodiging” wordt gedaan is nog tot daar aan toe, maar dan ook nog een andere dag in moeten plannen als je niet kan? Dat vind ik wel echt hondsbrutaal en ik zou daar aanzienlijk minder vriendelijk op reageren dan Beatrijs hier voorstelt. Je hoeft er niet “op een nette manier” onderuit want het is geen net verzoek. “Ik zal die dag niet meehelpen, niet omdat ik niet kan maar omdat ik mijn vrije tijd op een andere manier invul. Ik zal dan ook geen andere dag inplannen.” En dan uit de app-groep. Hoor je nooit meer wat van. Deze mensen hadden beter persoonlijk mensen kunnen vragen, en ze lokken met drankjes, hapjes en een diner na afloop. Of een klusbedrijf inschakelen.

 2. Annabel schrijft

  Uitstekend antwoord van Beatrijs, niets meer aan doen!
  Op een nette manier hoeft u niet aan de verbouwing mee te doen en waarschijnlijk is de vriendschap ook meteen beëindigd, ook op een nette manier.

 3. Elisabeth schrijft

  Zelf zou ik na die ‘uitnodiging’ van mensen die ik al een jaar niet had gezien, gewoon zonder reactie de appgroep verlaten. In de ogen van briefschrijfster is de vriendschap al doodgebloed en dat is prima, dus het heeft geen gevolgen voor de vriendschap.

 4. Peter schrijft

  Als toevoeging op de andere reacties wil ik ook nog even aangeven dat je niet met teveel mensen tegelijk kan gaan klussen om de simpele reden dat je elkaar dan in de weg kan lopen / zitten.
  Zo zal een elektraman tijdens de werkzaamheden de spanning af willen schakelen terwijl anderen voor hun gereedschap netspanning nodig hebben.
  Of zal men voor loodgieterswerkzaamheden de waterhoofdkraan dicht willen zetten terwijl anderen juist water nodig hebben.
  Dat is het onpraktische van alles tegelijk op één dag willen doen.
  Op TV klusprogramma’s lijkt het allemaal zou eenvoudig, maar daar wordt structureel een planning opgezet met mensen die vaak al gewend zijn om samen te werken.
  Bij het zomaar oproepen van kennissen lijkt er geen sprake een gestructureerde aanpak te zijn.
  De vraag is dan ook of dit allemaal maar op één dag kan.

 5. Wil schrijft

  Een baas van me heeft me lang geleden een gouden tip gegeven die ik nog steeds met succes gebruik..
  Als je een vraag of verzoek krijgt waar je echt helemaal geen zin of tijd voor hebt, dan zeg je “Je overvraagt mij.”
  Geen verstandig mens die dan nog niet begrijpt dat je ze echt niet gaat helpen.

 6. Erika schrijft

  Zoals Elizabeth zegt, gewoon stilletjes de appgroep verlaten. Aangezien de vriendschap toch al is doodgebloed, voegt een onvriendelijke opmerking maken niets toe.Sommige HTML is toegestaan