Spring naar inhoud


Ik wil me niet vastleggen

Beste Beatrijs,

Een goede vriendin van mij gaat trouwen in de zomervakantie van 2022 in Denemarken, waar haar partner vandaan komt. Het betreft een geheel verzorgd lang weekend van drie dagen. Genodigden betalen alleen hun reiskosten. Ik maak graag lange, verre reizen en ben door mijn werk gebonden aan de schoolvakanties. Door corona zal het er dit jaar wel niet van komen. Voor 2022 heb ik een reis van zeven weken naar Zuid-Amerika gepland, waarschijnlijk de laatste kans, voordat ik een gezin wil stichten. Dit is lastig te combineren met een bruiloft in Denemarken. Ik vind dit een moeilijke keuze en heb het besproken met mijn vriendin, die boos en verdrietig reageerde. Zij zei dat ze mij voortaan als minder goede vriendin zou beschouwen als ik niet zou komen. Ik vind dat ze mij hiermee onder druk zet. Anderzijds is het wel een bruiloft van een goede vriendin. Wat te doen, kiezen voor mijzelf of voor de vriendschap?

Bruiloft op termijn

Beste Bruiloft op termijn,

Het huwelijk van uw vriendin is pas over anderhalf jaar. Het is rijkelijk vroeg om nu al vast te leggen of u erheen zult gaan of niet. U had dat beter even in het midden kunnen laten. Uw overwegingen dienaangaande moet u sowieso niet aan uw vriendin voorleggen. Zij is degene die op een bepaalde datum trouwt en daarvoor gasten uitnodigt. Vervolgens is het aan de gasten om de uitnodiging wel of niet te accepteren. Het heeft geen zin om uw aarzelingen met uw vriendin te bespreken, want het is simpelweg haar beslissing niet en het past haar ook niet om u onder druk te zetten. Er kunnen tal van redenen zijn die u nu niet kunt voorzien waarom u te zijner tijd besluit om niet af te reizen naar deze buitenlandse bruiloft. Twee maanden van tevoren uw komst aanmelden of afzeggen is een prima termijn.

Ik raad u aan om de hele beslissing uit te stellen tot ergens in de loop van 2022. Dat duurt nog heel lang en tegen die tijd ziet u wel wat u het beste lijkt. Als dat een lange, verre reis is, doet u dat. Maar misschien gaat het u tegen die tijd toch aan het hart om de trouwerij van uw vriendin te missen en dan gaat u naar Denemarken. Schuif uw keus voorlopig op de lange baan.

Artikelen in Bruiloft, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


10 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. christine schrijft

  Nu te laat natuurlijk, maar in principe is dit een prima advies van Beatrijs. Ik vraag me alleen wel af of het in zulke gevallen haalbaar is om anderhalf jaar de boot af te houden over of je wel of niet komt — mensen die een bruiloft plannen praten meestal over niets anders, en het kan wat achterbaks voelen om er steeds enthousiast over te doen terwijl je al weet dat je niet zult komen. Bruid moet inderdaad ook niet zo lang van te voren iedereen willen vastleggen.

 2. Marie schrijft

  Ik vind het een slecht advies om tot twee maanden van te voren te wachten. Je weet echt wel eerder of je komt of niet. Het bruidspaar is zo attent om zeer tijdig de data door te geven én betaalt bovendien alle accommodatie en maaltijden. Dat is absoluut niet goedkoop, ik zou me kapot schamen als ik zo lang zou wachten met reageren. Dat hoeft trouwens niet á la minute, maar een half jaar van te voren vind ik in dit geval redelijker en dan zal er ook meer duidelijkheid zijn rondom de situatie Corona. Zeven weken Zuid-Amerika plan je ook niet pas twee maanden van te voren.

  Prima trouwens als de keuze valt op de vakantie, maar het is wel terecht als de vriendin de relatie dan wat laat bekoelen. Zij is erg genereus en tijdig met de planning. Ik vind niet dat ze de schrijfster/schrijver daarmee onder druk zet, ze is gewoon eerlijk dat ze zich gekwetst voelt dat haar bruiloft op de tweede plaats komt.

 3. Marlies schrijft

  Als het echt een goede vriendin is en je een goede vriendin wilt zijn dan ga je naar de bruiloft en plan je de reis er om heen. Het komt anders egoïstisch over en het is zonde als dit een vriendschap kost. Daar krijg je later misschien spijt van. Reizen kan altijd nog.

 4. Doortje schrijft

  Marie, het is zeker niet terecht dat de trouwende vriendin de vriendschap laat bekoelen. Het is behoorlijk verwend om van je vriendin te verwachten dat ze een grote (laatste) reis laat schieten alleen om op een bruiloft te verschijnen. Typisch verwend prinsesjesgedrag. Heel leuk zo’n 3-daagse bruiloft, maar niet meer dan logisch dat het bruidspaar dat bekostigt, immers hun eigen keuze. En dat mag geen reden zijn om anderen te dwingen naar je pijpen te dansen. Of mensen op je feestje komen is nog altijd hun eigen keuze, hoe luxe het feestje ook is. Ik had deze vriendschap zelf direct op een lager pitje gezet du moment dat vriendinlief begon te chanteren.

 5. Annabel schrijft

  Een bruiloft komt voor het bruidspaar op de eerste plaats, een verre reis voor briefschrijfster. Ze “maakt graag lange, verre reizen” en dat geeft aan dat dit niet de eerste reis is of “de reis van haar leven”. Misschien denkt vriendin: je hebt al zoveel gereisd, dan kun je deze toch wel laten schieten? “Claimen” van gasten vind ik normaal gesproken geen goede zaak, maar in dit geval biedt het bruidspaar een geheel verzorgd lang weekend aan en dat is wel èrg genereus! Als ik briefschrijfster was en een goede vriendin, dan zou ik serieus proberen de reis ervóór of erná te plannen en als dat niet kan: de reis in tweeën knippen en tussendoor naar Denemarken. Rekening houden met 2 x jetlag dus wat extra tijd vóór en na de bruiloft. Kost een paar centen, maar wie graag lange verre reizen maakt heeft aan geld geen gebrek en je redt er de vriendschap mee. Vanuit Zuid-Amerika is een weekje Denemarken gewoon nòg een verre reis, win-win!

 6. Janna schrijft

  Je leven is toch niet meteen over als je kinderen PROBEERT te krijgen? Met kinderen kun je overigens prima reizen. Het is ook veel leuker samen met je vrienden van je kind te genieten dan alleen.

  De vriendin mag dan misschien wat voorbarig zijn, de vraagstelster die 2023 reserveert voor een kinderwens is dat net zo goed.

 7. Doortje schrijft

  ‘Wie graag lange verre reizen maakt heeft aan geld geen gebrek’. Doet me denken aan de maand die ik door Nepal heb gereisd met slechts E 500,- op zak. Daarvoor heb ik eerst 3 maanden geleefd op boterhammen met pindakaas, maar het was t dubbel en dwars waard.
  Je kunt nooit in andermans portemonnee kijken, en dus ook niet stellen dat die vriendin dan maar 2 keer op en neer moet naar Zuid-Amerika.

 8. Lotte schrijft

  Iedereen is vrij om zijn bruiloft te plannen zoals ie wil. Sommige mensen kan het niet gek genoeg. Ik kan me voorstellen dat je er een bijzondere dag van wilt maken, wat heet, drie dagen. Aan de andere kant heb ik er moeite mee dat rondom een bruiloft bepaalde verwachtingen kunnen hangen. Er wordt soms verwacht dat iedereen in alle plannen van het bruidspaar mee gaat, met alle kosten van dien. Een vrijgezellenfeest, cadeaus, misschien nog een dresscode, vliegtickets… Naar een bruiloft gaan is (soms) best leuk. Maar drie dagen Denemarken is andere koek. Je mag je als gastvrouw best bewust zijn van het feit dat sommige gasten dit teveel van het goede vinden of gewoon liever iets anders willen doen. Deze gasten moeten zich dan vervolgens in bochten wringen om jouw gevoelens niet te kwetsen, als ze kenbaar maken dat ze niet naar de bruiloft kunnen komen. Dat is niet mijn idee van een fijne vriendschap. Het feit dat het verblijf geheel verzorgd is, doet aan dit alles niets af. Dat zou mooi zijn: zo kan je, zolang jij betaald, de mensen om je heen steeds voor het blok zetten met je ‘leuke’ plannen. Dat je als aanstaande bruid vervolgens uit dat je verdrietig bent, is totaal invoelbaar. Maar om als consequentie te stellen dat je een ‘minder goede vriendin’ zult zijn als je niet naar de bruiloft komt, is echt niet ok. Ik zou er dan als ‘vriendin van’ ook wel klaar mee zijn. Kortom: doe wat je wilt en laat je niet gek maken.

 9. Evelyn Helmich schrijft

  Een aantal jaar geleden trouwde mijn broer, waar ik heel close mee ben, ook in de zomervakantie. Ook wij waren daar niet blij mee. We hadden schoolgaande kinderen en ik werk in het onderwijs. Omdat mijn broer mij als getuige vroeg, wisten wij al vroeg van de plannen. Mijn man en ik hebben toen, na enig overleg samen, aan mijn broer gevraagd waarom hij voor de zomervakantie koos. Mijn man zei tegen mijn broer, dat hij wel wilde weten om welke reden hij zijn vakantie drastisch moest inkorten. Mijn broer en zijn aanstaande wilden juist graag dat iedereen, ook vanuit het buitenland, erbij konden zijn. Ze kregen echter meer van zulke reacties. Toen hebben ze de bruiloft helemaal aan het begin van de zomervakantie gepland, een paar weken eerder dan eerst de bedoeling was. Wij waren blij dat we erover waren begonnen.

 10. Carla schrijft

  Het is sowieso vreemd je huwelijk te plannen in een periode dat de meeste mensen op vakantie gaan. Dus ik zou mijn eigen plan trekken en me niet laten chanteren.Sommige HTML is toegestaan