Spring naar inhoud


Ik wil een bedankje!

Beste Beatrijs,

Ik werk op de ict-afdeling van een organisatie en ontwikkel databestanden voor interne medewerkers. Ik bedien een groot deel van de organisatie en de meeste medewerkers reageren beleefd en dankbaar als ik hen help. Er is echter één persoon in de organisatie (die ik overigens nog nooit ontmoet heb) die nog nooit een woord van dank heeft ge-uit, ondanks het feit dat ik soms een dag exclusief voor hem aan het werk ben. Ik vind het ongepast en behoeftig om hem daar op te wijzen, maar ik help hem met steeds grotere tegenzin. Hoe laat ik hem op een beleefde manier weten dat ik een bedankje op prijs stel?

Collega bedankt niet

Beste Collega bedankt niet,

Onmogelijk. Er is geen beleefde manier waarop u iemand om een bedankje voor uw werkzaamheden kunt vragen. Zo’n vraag maakt een dwingende en een beetje zielige indruk. Daar komt in dit geval bij dat het ontwikkelen van databestanden voor andere medewerkers uw werk is. Collega’s bedanken elkaar zelden voor het doen van hun normale werk. Als u geen bedankje verwacht voor uw dagelijkse werkzaamheden, zult u ook minder gefrustreerd zijn als u geen bedankje krijgt. Blijkbaar reageren de meeste collega’s wél op de manier – dankbaar – die u op prijs stelt. Verheug u daarover en hunker niet langer naar een bedankje van de enkeling die dat nalaat.

Artikelen in Collega's, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Wil schrijft

  Als ex- ict-er herken ik dit verhaal wel. Het is niet verstandig om dank en waardering te verwachten, want dan wordt je vaak teleurgesteld.
  Zoals Beatrijs zegt; Het is je werk. Waarom zouden collega’s dankbaarheid moeten tonen omdat jij doet waar je voor bent aangenomen?
  Dat veel collega’s je bedanken, verplicht anderen niet om dat ook te doen.
  Het kan misschien soms steken, maar als er maar één collega is die niet bedankt terwijl alle anderen dat wel doen, dan heb je toch een erg fijne werkomgeving.
  Til niet zo zwaar aan die ene “ondankbare” collega.

 2. Franciska schrijft

  Zo tussen de regels doorlezend, is het in de organisatie van de briefschrijver best ingeburgerd om elkaar te bedanken voor aan elkaar verleende diensten. Ook al gaat het om betaald werk, dat valt binnen de functie-omschrijving.

  Wat een leuke plek om te werken lijkt mij dit! Wat is er mis met een bedankje, het houdt de boel gemoedelijk en er zijn (blijkbaar) personeelsleden die een bedankje erg waarderen.

  Misschien is degene die nooit bedankt wel de vreemde eend in de bijt. Geen idee of hij nooit iemand bedankt, of dat het alleen om de briefschrijver gaat? Het zou me niks verbazen als bedanken gewoon niet in hem opkomt. Misschien is het een idee voor de briefschrijver, om zelf eens te bedanken na een klus voor deze meneer. Bijvoorbeeld dat het probleem zo duidelijk omschreven was, of dat hij er veel van opgestoken heeft dat bij andere soortgelijke problemen van nut is? En dan maar afwachten …

 3. Jo schrijft

  Bedankt u de schoonmakers ook iedere keer als ze uw bureau hebben schoongemaakt? Of de loonadministratie omdat ze zo keurig uw loon weer geregeld hebben? U mag al blij zijn dat zoveel collega’s u bedanken, de meeste werknemers krijgen dat nooit.

 4. PeterJKH schrijft

  Eens met Beatrijs. Je doet gewoon je werk, net zo goed als een secretaresse of een binnendienstmedewerker of een monteur naar beste kunnen elke dag weer hun werk doen. Die krijgen ook niet elke dag uitgebreide bedankjes omdat ze gewoon hun werk doen. Dus accepteer dat je werk doen niet automatisch betekent dat de hele wereld je daar dankbaar voor is, en ga het normaal vinden dat je werk góed doen normaal is, en niet iets waarvoor je uitgebreid hoeft te worden bedankt.

 5. Leontine schrijft

  Een bedankje is altijd fijn, maar je moet er niet vooraf al van uitgaan dat iedereen je altijd bedankt voor zaken die bij je functie horen. Ik vind het zelf een heel kleine moeite om een collega te bedanken die iets voor mij heeft gedaan. Een klein beetje beleefdheid maakt soms een heel verschil in de omgang met anderen. Het enige wat ik niet doe is klappen als een vliegtuig weer veilig aan de grond staat :)

 6. N schrijft

  Op de vorige reactie “bedankt u de schoonmaker nadat uw bureau is schoongemaakt” is het antwoord bij mij “Ja.” In ons kantoor wordt overdag schoongemaakt dus we staan ernaast terwijl ze schoonmaken. Dan is het wel zo netjes om te bedanken.
  Overigens bedank ik ook IT-ers die mijn probleem oplossen en alle andere collega’s die iets voor mij doen. Maakt niet uit dat het binnen de functieomschrijving past, ik ben ermee geholpen dus een ‘dankjewel’ is gepast.
  En nee, ik neem geen contact op met de loonadministratie om ze te bedanken voor het salaris. Maar als iemand me een persoonlijke mail zou sturen met “je salaris is gestort” , dan zou ik wel een kort antwoord sturen met een bedankje.Sommige HTML is toegestaan