Spring naar inhoud


Geen bedankje voor vrieskast

Beste Beatrijs,

Ik heb sinds een paar jaar een volkstuin en teel groenten. Zoveel dat ik de buren kan voorzien, die trouwens nogal kieskeurig zijn en eigenlijk liever bij de super kopen. Kom ik met rode bietjes, dan vinden ze die te groot, en kom ik met sla, dan is die volgens hen te luizig. Ik vries daarom zelf steeds meer in, vooral erwten, tuinbonen, bietjes. Ik kocht daarvoor een grotere vrieskast met zes laden ter vervanging van mijn kast met drie laden. Op de volkstuin geïnformeerd wie er belangstelling had voor mijn drie jaar oude vrieskast. Tja, er meldde zich iemand, die de kast graag gebracht zag en nog het liefst naar zolder waar hij hem gedacht had. Ik heb de kast samen met een vriend bij de gegadigde afgeleverd maar niet naar zolder gebracht. Aan de ene kant was ik blij van de kast verlost te zijn, maar aan de andere kant stoorde het mij dat ik van de begiftigde geen enkel bedankje heb gehad, laat staan een bosje bloemen of een flesje wijn. Is het nog wel gebruikelijk om te bedanken als je iets krijgt of is dat iets uit oude tijden? Ik had de vrieskast ook op internet te koop kunnen aanbieden. Moet ik het de begiftigde laten merken dat ik me aan hem stoor en zo ja op welke manier?

Bedanken? Ho maar

Beste Bedanken?

Denkt u dat ik ga zeggen dat een bedankje een gewoonte uit de oude doos is? Kom op, u weet wel beter. U bedankt, ik bedank, de buurman, de dakloze, de minister, zelfs de koningin bedankt voor een attentie. Ik zal voor de volledigheid de etiquette vermelden rondom weg te geven spullen. De correcte gang van zaken is dat de ontvanger de moeite (eventueel de kosten) van het transport op zich neemt. Tenslotte had u het ding ook door de grofvuildienst van de gemeente kunnen laten verwijderen. Zorgen voor het ophalen en verslepen is zo ongeveer het minste waarmee de ontvanger u kan terugbetalen. Afgezien daarvan horen er natuurlijk mondelinge dankbetuigingen bij, en een flesje wijn of bosje bloemen is ook geen gek idee. U vraagt of u uw ontstemming over het uitblijven van een bedankje moet laten merken.

Nee, dat is geen goed plan. Het is een nogal opvoedkundige boodschap die u over het voetlicht wilt brengen en in het algemeen vallen die slecht bij de medemens. Bovendien zal de aldus afgedwongen dankbaarheid uw hart niet verwarmen. Dit is een typisch voorbeeld van: als het niet spontaan komt, dan stelt het niets voor. Uw volkstuingenoot is een onbeschaafde vlegel. Zelf blijft u every inch a gentleman en u ziet ervan af hem elementaire wellevendheid bij te brengen. Van die taak hadden zijn ouders zich moeten kwijten.

Ik denk trouwens dat u uw vrieskast beter via internet te koop had kunnen aanbieden voor een schappelijk prijsje. Voor zoiets zijn altijd belangstellenden te vinden en voor kopers geldt dezelfde regel als voor ontvangers: degene die het ding wil hebben draagt zorg voor het transport. Iemand die ergens voor moet betalen, ook al is het weinig geld, doet meer moeite en is dankbaarder dan iemand die iets gratis in de schoot krijgt geworpen. Die laatste denkt al gauw: als het niks kost, dan zal het ook wel niks wezen.

Artikelen in Buren, Cadeaus.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan