Spring naar inhoud


Hond meenemen

Beste Beatrijs,

Sinds een paar jaar hebben twee van onze (volwassen) kinderen allebei een (redelijk grote) hond en die nemen ze mee naar de (regelmatige) familiefeestjes bij ons thuis, of wanneer ze gewoon op bezoek komen. Mijn man en ik hebben het niet op honden. Wij houden niet van het gestoei ermee, waardoor de hondenharen door de kamer vliegen, en ook niet van kwispelende staarten tussen het gebak of de toastjes op de salontafel, stinkende winden, natte neus en kwijlende bek op je schoot, gesnuffel aan en tussen je benen, geknoei met waterbakken in de keuken, natte poten op het parket. Na een langere logeerpartij bleven de vlooien achter tot in de logeerkamers op zolder, wat ons veel spuit- en zuigwerk kostte. Als klap op de vuurpijl spoot een hond zijn anaalklieren leeg in de kamer, toen er nog een derde visitehond binnenkwam. De kamer heeft drie weken lang gestonken.

Met de aanschaf van een nieuw, stoffen bankstel en dito eetkamerstoelen namen we een besluit: honden zijn niet meer welkom in de woonkamer met open keuken, maar blijven in de bijkeuken met eventueel de deur open naar de aangrenzende garage.

Onze wens wordt tegenstribbelend gerespecteerd, maar regelmatig krijgen we cynische opmerkingen over onze liefdeloze opstelling en soms wordt op slinkse wijze toch geprobeerd de hond de kamer binnen te loodsen.

Hoewel we natuurlijk bij onze kinderen thuis hun huisregels respecteren, voelen we ons toch schuldig over hun korzeligheid en we vragen ons dan ook af of ons verzoek de honden thuis te laten of althans in de bijkeuken, wel correct is.

Hekel aan honden

Beste Hekel aan,

Nee, u hoeft uw huis niet open te stellen voor honden. U doet al een flinke scheut water in de wijn door de honden wel toe te laten, maar ze tot de bijkeuken en de garage te beperken. Uw familie dient zich zonder morren neer te leggen bij uw huisregels. Stel dat het over roken ging en dat u bezwaar had tegen roken in uw huis. Dat is een legitieme eis tegenwoordig. Rokend bezoek moet dan af en toe naar de tuin of op het balkon. Met honden ligt het niet anders. U hoeft zich nergens schuldig over te voelen. Haal uw schouders op over korzelige reacties van de kinderen. Het went wel.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen, Verjaardag, Visite.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Chris schrijft

  Tja. Mijn moeder vindt een heel schoon huis belangrijk en wil mijn twee kleine, niet verharende hondjes ook niet ontvangen. Dan is de keuze snel gemaakt, bezoekjes zijn kort en zeldzaam.

 2. Marie schrijft

  Ik vind het bizar dat hondenbezitters het vaak vanzelfsprekend vinden dat ze hun hond mogen meenemen naar het huis van een ander. Ongeacht de reden (allergie, niet van honden houden, andere huisdieren die in de stress raken) gelden de regels van de gastheer/vrouw. Die heeft immers niet voor honden gekozen, en een hond op bezoek kan enorm stressvol zijn voor iemand die dat niet wil.
  Stel je bovendien voor dat mensen al hun huisdieren zouden meenemen op visite. Is het ook normaal om je cavia mee nemen en die los te laten in de woonkamer van een ander?

  Er zijn genoeg dagverblijven voor honden of uitlaatservices als je op visite wilt. Iemand zoals Chris die kennelijk het gezelschap van zijn hondjes belangrijker vind dan bezoek aan zijn moeder… dat ligt toch echt aan hemzelf en niet aan zijn moeder.

 3. Emma schrijft

  Uw huis uw regels. Wie een hond neemt moet zich realiseren dat er veel plaatsen zijn waar het dier niet welkom is. Dan zul je dus een oplossing moeten zoeken, net zoals je opvang voor je kinderen moet regelen als je naar je werk gaat, of naar een weekendje stevig feesten.
  Met flauwekul als het beest toch uit de garage mee naar binnen smokkelen zou ik heel gauw klaar zijn: laat je hond dan gewoon helemaal thuis. Mensen mogen zelf bepalen wat ze toestaan in hun huis.Sommige HTML is toegestaan