Spring naar inhoud


Hoe zeg ik nee?

Beste Beatrijs,

Na ruim 47 jaar werken maak ik, man van 63, gebruik van een Vut-regeling en beschik ik over veel meer vrije tijd. In de loop der jaren heb ik een kleine vriendenkring opgebouwd, een grotere groep wat vagere kennissen en dan is er mijn lieve echtgenote en een fijne familiekring. Om me te redden van vermeende eenzaamheid of omdat ze menen dat ik niets te doen heb, kloppen steeds meer mensen aan de poort met voorstellen om allerlei activiteiten met hen te ondernemen, zelfs de vagere groep meldt zich volop. Hoe kan ik weigeren zonder mensen voor het hoofd te stoten?

Te veel aanbiedingen

Beste Te veel aanbiedingen,

Of u nog werkt of in een Vut-regeling zit maakt niet uit: u bent altijd de baas over uw eigen tijd. U kunt zich verheugen in een ruim aanbod van leuke activiteiten met dichtbije en wat minder dichtbije mensen. Dat is mooi. Zeg ja tegen aanbiedingen, waar u zin in hebt, en zeg nee, als u er geen zin in hebt. Als u nee zegt, doe dat dan onder het motto ‘geen tijd’. Dat gaat ongeveer zo: ‘Had me leuk geleken, maar ik heb die dag al wat anders te doen/ ik heb het druk met andere dingen/ ik moet prioriteiten stellen/ ik moet mezelf niet overladen/ ik ga een paar weken het land uit/ ik heb mijn vrouw beloofd om dit of dat te doen/ ik heb andere verplichtingen/ later misschien nog eens/ ik bel je wel als ik weer tijd heb’ enzovoort. In die geest kunt u eindeloos variëren. Prent uzelf stevig in dat u niets hoeft te doen waar u geen zin in hebt en de excuses zullen vanzelf uit uw mond vloeien als houtsnippers uit een hakselmachine.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan