Spring naar inhoud


Rondjes geven of niet?

Beste Beatrijs,

Bijna elke vrijdagmiddag komen mijn man en ik met een groep vrienden bij elkaar in het plaatselijke grand café. Hier nemen we in alle gezelligheid de week door, even lekker bijkletsen. De groep bestaat uit soms wel zestien personen. Nu is er onlangs een nieuw lid, een alleenstaande vrouw, bij de groep gekomen. Zij zei terloops dat ze er niet aan ging beginnen om een rondje voor de hele groep te bestellen. Ze redeneerde dat ze zelf slechts twee à drie drankjes nam en dan met een belachelijke rekening zou komen te zitten. Wat mij betreft heeft ze gelijk. Ik zou ook liever alleen onze eigen drankjes betalen. Temeer omdat er in de groep ook mensen zijn die hun snor drukken. Maar hoe brengen we de eventuele wijziging van het wel of niet aanbieden van drankjes het beste in de groep? Is dit überhaupt een optie?

Gebukt onder rondjes

Beste Gebukt onder,

Het nieuwe lid van uw gezelligheidsclubje heeft gelijk. Deze groep is veel te groot voor het systeem van rondjes geven. Dat doe je wanneer je met enkele mensen om een tafel zit. De nadelen van rondjes geven zijn niet alleen dat altijd dezelfde profiteurs zich eraan onttrekken, maar ook dat het tempo meestal te hoog ligt. Degene wiens glas het eerste leeg is, gaat bestellen en in een moeite door ook voor mensen die eigenlijk nog niet aan een volgend drankje toe zijn, maar dit toch maar accepteren omdat ze anders te lang moeten wachten of zelf aan de beurt dreigen te komen.

Sommige mensen betalen veel, anderen niets. Er gaat hoe dan ook meer drank doorheen bij een systeem van rondjes geven. Breng dit ter sprake in de groep. U krijgt waarschijnlijk weerstand (‘Doe niet zo ongezellig!’ ‘Anders wordt het zo ingewikkeld voor de ober!’), maar rondjes geven is geen verplichting. Iedereen kan een rekening voor zichzelf openen en op het eind van de bijeenkomst zijn eigen totaal betalen. Ga hier geen uitgebreide discussie over voeren. Wie dat wil kan vasthouden aan het rondjessysteem. Maar u neemt voor uzelf de beslissing om geen drankjes meer te accepteren en ze niet meer aan te bieden. Zo houdt u zelf de controle over hoeveel u drinkt en over uw portemonnee.

Artikelen in Horeca, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Gm schrijft

    Een gezelschap van 16 mensen – dat betekent 16 rondjes om ‘eerlijk’ uit te komen. Dat haalt geen mens. Met als gevolg dat de eersten de rondjes betalen.

    De juiste oplossing: Open één rekening voor het gezelschap en houd bij wat u zelf drinkt. Een blik op de menukaart leert hoeveel de consumpties kosten. Tel de kosten bij elkaar op en rond het naar boven af; dat bedrag laat u achter als u eerder weggaat, of draagt u bij als de rekening gezamelijk betaald wordt.

  2. Muriel schrijft

    Ik zit op dit moment met ongeveer hetzelfde, maar in mijn geval zijn de groepen niet groot, meestal hooguit 5 mensen ofzo, alleen het punt is dat ik met mijn vriend mee ga naar de kroeg en de mensen die hij daar tegenkomt zijn steeds weer anderen. Ja ik ga niet voor anderen betalen, maar daarentegen hoef ik ook niets van anderen. Toch schaam ik me ook wel daarvoor terwijl ik gewoon recht heb om mijn mening. En inderdaad zoals Beatrijs schrijft, het tempo ligt hoog en ik houd dat niet bij…Vaak staat het volgende biertje al weer klaar terwijl de eerste nog halfvol is…Mijn vriend is meestal de zot die het meeste betaald. Hij klaagt er wel over, maar blijft het toch doen, waarschijnlijk omdat het bij zijn visitekaartje hoort, soort van gedrag of houding denk ik….
    Ik zit er iig aan te denken om gewoon zelf mijn drankjes te betalen of mijn vriend gewoon geld te geven.Sommige HTML is toegestaan