Spring naar inhoud


Niet meedoen aan rondjes geven

Beste Beatrijs,

Dansen is mijn lust en mijn leven. Al jaren ga ik (alleenstaande man) een paar keer per week naar dansavonden in verschillende gelegenheden. Op den duur vormen zich daar groepjes van zo’n vijf, zes of zeven vaste kennissen die bij elkaar aan tafel zitten en tussen het dansen door met elkaar praten. Zowel alleenstaanden als stellen. In de loop der tijd is de gewoonte ontstaan dat iemand dan aanbiedt om wat te drinken te gaan halen. Eigenlijk houd ik daar niet zo van. Ik drink liever in mijn eigen tempo en het is een kleine moeite om naar de bar te lopen en wat voor mezelf te halen. En als iemand toch iets voor me meeneemt, wil ik mijn eigen consumptie betalen, maar dat wordt dan geweigerd.

Nu gaat het zo dat ik als enige mijn eigen drankjes haal en betaal. Soms heb ik het idee dat anderen dat merkwaardig vinden. Is het onbeleefd om me aan deze gewoonte te onttrekken?

Geen rondjes graag

Beste Geen rondjes,

Het systeem van rondjes geven drijft de alcoholconsumptie op. Degene die het eerst zijn glas leeg heeft, zal zich immers naar de bar spoeden voor nieuw bier – om redenen van efficiëntie meteen ook maar voor de anderen, ook al zijn die nog niet zo ver. Mensen die nog niet aan de beurt zijn geweest voor een rondje voelen soms een zekere druk om dat te geven, omdat ze niet de schijn van klaploper willen wekken. Als je met zeven personen aan tafel zit, en het helemaal eerlijk wil doen, zou het avondje uitkomen op zeven consumpties de man, wat behoorlijk veel is en waar niet iedereen behoefte aan zal hebben. En dan heb je nog de mensen die de hele avond lustig alles opdrinken wat voor hun neus wordt gezet zonder zelf aanstalten te maken om te halen en te betalen. Er kleven dus allerlei nadelen aan het systeem: het is duur, er wordt teveel gedronken, en het zijn altijd dezelfden die betalen. Toch blijft het in stand, want mensen vinden het gezellig en het ís ook minder ingewikkeld om vijf of zes consumpties tegelijk af te rekenen dan alles afzonderlijk per persoon.

Maar niemand is verplicht om hieraan mee te doen. Het volgen van uw eigen drinkkoers is heel verstandig en in het geheel niet onbeleefd. Geen zinnig mens zal hier aanstoot aan nemen.

Artikelen in Horeca, Scholen en verenigingen.

Gelabeld met , , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan