Spring naar inhoud


Het delen van voedingswaren

Beste Beatrijs,

Als men van een collega op het werk een stukje fruit krijgt aangeboden, mag men dit dan mee naar huis nemen of is het de bedoeling dat dit op de werkplek wordt opgegeten? Een collega sprak mij er vandaag op aan dat het onbeleefd was dat ik iets wat zij had uitgedeeld mee naar huis had genomen. Het werd omschreven als hebberigheid en thuis niets krijgen, terwijl ik zelf vaak genoeg aan anderen iets aanbied. Wat zegt de etiquette hierover?

Bewaren of opeten?

Beste Bewaren of opeten,

Voedingswaren die aangeboden worden door collega’s of vrienden zijn bedoeld voor onmiddellijke consumptie. Het is een beetje raar om een partje appel/ een paar aardbeien/ een halve banaan/ een snoepje/ een stukje chocola/ een koekje te accepteren en vervolgens in je tas te stoppen om later nog eens in privéomstandigheden te consumeren. Nog daargelaten dat gesneden fruit (stukjes meloen of appel) helemaal niet geschikt is om urenlang te bewaren. Iemand die zijn fruit of zijn snoep of wat voor etenswaren dan ook wil delen met een ander, biedt het aan omdat die persoon niet in z’n eentje wil eten, terwijl de ander toekijkt. De bedoeling van het aanbieden is om het samen op te eten en niet om iemands honger op langere termijn te stillen of om andermans voorraden aan te vullen. Degene die ergens een hapje of een stukje van krijgt aangeboden heeft twee opties: ofwel accepteren en het dan ook meteen opeten, ofwel beleefd weigeren: nee, dank je.

Artikelen in Eten en drinken, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. CH schrijft

    Nogal een miezerige klacht van deze collega. Ik snap dat het de intentie is om samen gezellig iets te nuttigen maar is dit zo’n zware overtreding dat je er expliciet over moet klagen? En hebberigheid? Of je een aangeboden mandarijntje meteen opeet of bewaart voor later, in beide gevallen gaat het op en consumeer je dezelfde hoeveelheid. Bovendien biedt de inzender zelf ook regelmatig lekkers aan. Hebberigheid is in deze situatie een nogal overdreven aantijging.



Sommige HTML is toegestaan