Spring naar inhoud


Een redelijk afstudeercadeau

Beste Beatrijs,

Binnenkort studeert een kleindochter van mij af. Na een HBO-opleiding heeft ze nog een vervolgstudie gedaan en ze is de eerste in onze familie die afstudeert aan de universiteit. Ik wil haar graag een cadeau geven, waarschijnlijk wordt het een geldbedrag. Wat is te doen gebruikelijk? Ik wil haar graag goed geven – ik respecteer haar doorzettingsvermogen en enthousiasme voor de studie – maar niet te veel vergeleken bij haar (gescheiden) ouders. Ik heb een gemiddeld inkomen, AOW en pensioen. Ik hoop echt dat u mij een richtlijn voor een bedrag kunt geven, hoewel ik begrijp dat het eigenlijk een onmogelijke vraag is.

Afstudeercadeau van opa

Beste Afstudeercadeau van opa,

Weet u, het maakt niet zoveel uit. Aan de universiteit afstuderen is tegenwoordig niet zo bijzonder meer. Uw kleindochter mag dan de eerste in uw familie zijn met een masterdiploma, binnen haar generatie is ze echt geen uitzondering. Ruim een kwart van de jongeren studeert aan de universiteit. Wat niet wegneemt dat u natuurlijk uw enthousiasme kunt laten zien door haar een mooi cadeau te geven. Richtlijnen zijn lastig, omdat elke gift uit een goed hart per definitie in orde is. Is 50 euro misschien een idee? Meer mag natuurlijk ook. Ik raad u aan om qua hoogte van het geldbedrag niet zozeer met haar ouders rekening te houden als wel met uw andere kleinkinderen en te begroten hoeveel geld u kwijt bent als u hun ook een cadeau wil geven. In feite is er geen verschil tussen een kleinkind dat een masterdiploma heeft gehaald en een kleinkind dat een MBO-diploma heeft gehaald. Iedereen heeft naar beste vermogen gewerkt en een diploma gehaald dat hopelijk van pas komt voor het werkend bestaan.

U zou de regel kunnen handhaven dat elk kleinkind een redelijk bedrag krijgt als cadeau, wanneer hij/zij een vervolgopleiding succesvol heeft afgerond. Afhankelijk van het aantal kleinkinderen dat u heeft, kan dat bedrag wat hoger of wat lager uitvallen. De hoogte van het bedrag doet er niet toe. Belangrijk is dat u de kleinkinderen gelijkelijk begiftigt onafhankelijk van het niveau dat ze bereikt hebben.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marie schrijft

    Als uw relatie met uw kleindochter goed is, kunt u haar ook mee uit eten nemen. Vraag eventueel de ober een foto van u te maken om in een lijstje te stoppen. Dat is een gezellig avondje samen met opa, een herinnering die ze op latere leeftijd meer zal koesteren dan een geldbedrag. Als u zelf het restaurant kiest heeft u ook van te voren inzicht in wat het ongeveer zal kosten. Een etentje zal ook niet worden vergeleken met een geldbedrag wat anderen geven. Men zal alleen maar denken: wat leuk dat hij zijn kleindochter mee uit eten neemt, dat is echt iets speciaals.

  2. Floris schrijft

    Een etentje, wat Marie suggereert, vind ik een heel goed idee.

    Wat ook een goed idee is: een boek, bijvoorbeeld iets dat in het verlengde van de studierichting ligt, waar u een mooie boodschap oid in schrijft. Uiteindelijk zijn dit soort tastbare herinneringen aan je grootouders veel waardevoller dan een geldbedrag wat op een grote hoop verdwijnt en zo langzaamaan uitgegeven wordt.Sommige HTML is toegestaan