Spring naar inhoud


Een penetrante zweetgeur

Beste Beatrijs,

Als voorzitter van een mannenkoor krijg ik na afloop van de repetitie een wanhopige collega-zanger bij me. Hij zegt: ‘Ik houd het niet meer uit naast Karel. Hij stinkt verschrikkelijk naar zweet, elke week weer. Kun jij dat niet eens met hem bespreken?’ De collega heeft gelijk: deze man verspreidt een zeer penetrante zweetgeur. De zaak gewoon met Karel bespreken vind ik vreselijk moeilijk. Misschien zegt hij beledigd op, als ik het zeg, en het koor kan hem niet missen, hij zingt heel goed en er zijn al zo weinig hoge tenoren. Maar als ik het niet doe, zal het klagende koorlid misschien bedanken en hem kunnen we ook eigenlijk niet missen. Hebt u misschien een oplossing?

Als een collega stinkt

Beste Als een collega stinkt,

U bent de voorzitter van het koor, dus u bent de aangewezen persoon om met Karel een gesprek te voeren. Er is geen andere manier om dit probleem op te lossen. Ik begrijp dat u ertegen opziet, want het is bij uitstek een onprettig onderwerp en het is heel vervelend om in iemands privé zone te treden, maar het moet gebeuren.

Door uw eigen neus als getuige op te voeren haalt u de klachten uit de anonieme sfeer.

Schiet hem aan na de repetitie en neem hem even apart. Het gesprek kan overal plaatsvinden, zolang het maar even rustig onder vier ogen is. Vertel hem dan dat hij zich ongetwijfeld nergens van bewust is, maar dat u hem wil attenderen op een probleem met zijn lichaamsgeur: dat hij een geur van zweet en ongewassen kleren verspreidt. Niet incidenteel, maar structureel. Zeg dat u op dit moment die geur ook ruikt. Door uw eigen neus als getuige op te voeren trekt u het probleem in het hier en nu. Karel kan dan niet meer ontkennen.

Het gesprek moet staan in het teken van waarschuwen en hulpverlening. De toon moet vriendelijk zijn en niet aanvallend. Leg uit dat u hem ervoor wil behoeden dat mensen hem mijden vanwege zijn lichaamsgeur. Afgezien daarvan is het natuurlijk echt lastig voor de koorleden om zich op het zingen te concentreren, terwijl ze afgeleid worden door een onprettige geur. Dat heeft z’n weerslag op de zangprestaties. Als u het vriendelijk uitlegt, zal hij de pijnlijkheid van de boodschap ten spijt uw goede bedoelingen wel onderkennen. Hopelijk besluit hij maatregelen te treffen voor verbetering van zijn lichaamshygiëne en zijn kleding vaker te wassen dan wel naar de stomerij te brengen. Als hij graag zingt, is hij er tenslotte niet bij gebaat om beledigd uit het koor te stappen.

Artikelen in Scholen en verenigingen.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Maria Helena schrijft

    Ik vraag mij af waarom de voorzitter de aangewezen persoon is. Het is denk ik nog veel vervelender om te vernemen dat er over je gepraat is ipv rechtstreeks feedback te ontvangen. Daarom ben ik van mening dat de persoon die ernaast staat en hinder ondervind de meest aangewezen persoon is om het probleem bespreekbaar te maken.

  2. EllyTromp schrijft

    Je antwoord in Trouw van za. 26/9 op deze heikele zweetkwestie lijkt me wat kort door de bocht. Ik heb een soortgelijke ervaring gehad met een (oud)collega. Hier bleek bepaalde medicatie voor een hardnekkige aandoening de aanstichter van de penetrante zweetlucht te zijn; mij desgevraagd uitgelegd door de leidinggevende. Er was in dit geval in het geheel geen sprake van slechte (kleding)hygiëne. Dat werpt toch een ander licht op het probleem..

    Met vriendelijke groet,
    Elly



Sommige HTML is toegestaan