Spring naar inhoud


Goedgeefs namens een ander

Beste Beatrijs,

Laatst gaf ik een feestje ter gelegenheid van mijn promoveren eerder op de dag. Zoals dat gaat bij feestjes kreeg ik allerlei cadeautjes. Van twee vrienden kreeg ik een envelop waar een kaartje in zat met de tekst ‘Bedankt voor uw gift!’ Ik begreep het eerst niet en toen bleek dat zij in mijn naam 50 euro aan een goed doel hadden gedoneerd. Dit goede doel steun ik zelf met een maandelijkse gift en ik draag het een warm hart toe. Toch klonk mijn bedankje een beetje aarzelend, waarop de ene vriend zei: ‘O, ben je er niet blij mee?’ Had ik mijn vrienden enthousiaster moeten bedanken? Of hoef ik niet dankbaar te zijn, omdat ik tenslotte niet zelf iets heb ontvangen? Ik was uiteraard wel blij met hun aanwezigheid en heb ze hier nog apart voor bedankt.

Niet dankbaar genoeg?

Beste Niet dankbaar genoeg,

Uw vrienden hebben u geen cadeau gegeven. Dat hoeft ook niet, maar ze moeten niet denken dat ze u een cadeau geven, als ze iemand anders een cadeau geven. Ze lieten u door middel van een kaartje weten dat ze 50 euro aan liefdadigheid hebben besteed. Dat is aardig van hen en fijn voor het goede doel, maar voor u niet relevant. Waarom zij het nodig vonden om u mee te delen dat zij als donateur zijn opgetreden is onduidelijk. Toch niet omdat u toevallig op die dag promoveerde? Dat heeft er niets mee te maken! Dankbaarheid van uw kant wordt niet vereist, omdat deze gift u niet persoonlijk aangaat. De mededeling van uw vrienden is iets om voor kennisgeving aan te nemen en ‘O? Oké, hoor’ op te zeggen. Ter vergelijking: uw vrienden hadden ook op weg naar uw feestje een dakloze blij kunnen maken met een tientje. Ook in dat geval is het aan de dakloze om dankbaarheid te tonen, niet aan u.

Artikelen in Cadeaus.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan