Spring naar inhoud


Gevaarlijke taxi-rijstijl

Beste Beatrijs,

In landen buiten Europa, waar ik moet zijn voor mijn werk, verplaats ik me meestal in taxi’s. Het valt mij op dat chauffeurs veel aan het bellen zijn achter het stuur (niet hands free) en dus met een trager reactievermogen rijden. Deze landen staan niet bekend om hun verkeersveiligheid en ik vind vervoer over autowegen sowieso behoorlijk stressvol. Het liefst zou ik mijn taxichauffeurs met klem willen verzoeken hun telefoons neer te leggen en zich 100 procent op het autorijden te concentreren. Maar goed, zo gaat het hier nu eenmaal en wie ben ik om te morrelen aan ’s lands wijs? Toch vraag ik me af: ga ik te ver als ik taxichauffeurs op dit gevaarlijke gedrag aanspreek of kan ik me beter verzoenen met de stress en hopen op de goede afloop?

Gevaarlijk rijgedrag

Beste Gevaarlijk rijgedrag,

Het is lastig om aan taxichauffeurs te vragen of ze hun stijl willen aanpassen. Ze zijn niet anders gewend, ze begrijpen niet waar u een probleem mee hebt en ze zullen het u niet in dank afnemen, als u hen naar hun gevoel wil beknotten in hun vrijheid van chaufferen.

Een mentale staat van intrinsieke motivatie is niet altijd haalbaar.

Een onorthodoxe manier om toch uw zin te krijgen zou zijn om er geld aan te verbinden. Het is altijd het beste als mensen het goede doen omdat ze van binnenuit voelen dat dit de beste handelwijze is, en niet omdat ze bang zijn voor eventuele boetes die staan op slecht gedrag. Maar een mentale staat van intrinsieke motivatie is niet altijd haalbaar en in dat geval kan geld als een hefboom dienen en de morele angel verwijderen uit bepaalde keuzes.

Het is niet onethisch om een chauffeur te verleiden tot een brave rijstijl, dus is het ook niet onethisch om de chauffeur geld te bieden voor braafheid. Als u uw eigenbelang: een taxiritje zonder stress zonder bellende chauffeur voorop wil stellen, kunt u een voorstel doen om bedrag X (bedenk zelf een redelijk bedrag) extra te betalen op voorwaarde dat hij zijn handen op het stuur en zijn aandacht bij de weg houdt en zijn telefoon uit of op stil zet. Het staat hem vrij om er wel of niet op in te gaan, maar als hij een extraatje wil verdienen, zal hij zich moeten houden aan uw voorwaarden. U kunt er natuurlijk ook op vertrouwen dat het niet zo’n vaart zal lopen met de ongelukken. Tenslotte komen taxi-passagiers ook in niet-Europese landen in de meeste gevallen heelhuids aan.

Artikelen in Reizen, Smartphone.

Gelabeld met , , .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Henri Bik schrijft

  Briljant idee Beatrijs, mijn compliment.!

 2. Willem schrijft

  Ik heb dit regelmatig meegemaakt en het beste vind ik een “IK” boodschap uitzenden: Ik voel me niet veilig bij deze rijstijl, kan t wat rustiger svp? om mensen nou geld te bieden om hun werk goed te doen boven op de ritprijs gaat mij te ver. In t uiterste geval uitstappen bij andere taxis in de buurt. In Nederland kan je meer doen door zijn nummer etc te noteren en klacht in te dienen. Buiten Europa is dit natuurlijk anders maar de intermenselijke boodschap zal daar toch ook wel werken.

 3. Floor Koomen schrijft

  Ook ik bevind me vaak in vergelijkbare situaties. Echter, als het gedrag van de chauffeur me te gek wordt, of de verkeerssituatie erom vraagt, dan grijp ik wel in. Ik heb namelijk een groot belang in deze reis. Namelijk, weer veilig naar huis. Ik vier het leven alsof ik er maar een heb. Vriendelijk doch dwingend eis ik dat er niet gebeld of geracet wordt. Wordt er niet aan mijn verzoek voldaan, dan stap ik uit. Betaal of niets of de helft van het afgesproken bedrag. Dit doe ik nadat ik, bij het instappen, reeds vroeg om een veilige rit. Mijn ervaring is dat de meeste chauffeurs goed begrijpen wat gevaarlijk is en wat de eisen/gewoonten daarbij in onze streken zijn. Ook beloof ik vaak, dat doe ik dan ook, hun diensten opnieuw in te huren als alles volgens mijn wensen verloopt.

 4. Wil schrijft

  In mijn ervaring kun je beter een bonus beloven voor een niet-levensbedreigende taxirit
  Maak duidelijk wat je verwacht en wat je zeker niet wil en stel daar een, naar lokale begrippen, riante vergoeding tegenover.
  100% garantie dat jouw chauffeur zich voorbeeldig zal gedragen.
  Dat werkt zelfs in westerse landen….

 5. PeterJKH schrijft

  Ik ben in vele niet-Europese landen geweest en ik kan me voorstellen dat je in sommige landen versteld staat van het verkeer. In onze ogen is het een chaos waar kop noch staart aan te ontdekken is. Voor de inwoners van het land zelf zit er meestal toch een bepaalde orde in die chaos. Een chauffeur dan te dwingen een “Nederlandse” rijstijl aan te gaan houden is in feite net zo gevaarlijk als wanneer iemand zich houdend aan de Indiase of Chileense verkeersregels en – gebruiken, in het Nederlandse verkeer begeeft. Accepteer dus gewoon dat de verkeersregels en -mores in andere landen anders zijn, bedenk je dat een taxichauffeur die elke dag weer op de weg zit waarschijnlijk genoeg ervaring en verkeersinzicht heeft om je veilig naar je eindbestemming te loodsen en vooral: zet je Nederlandse bril af.Sommige HTML is toegestaan