Spring naar inhoud


Geen respect voor cadeaus

Beste Beatrijs,

Meer dan een mini-probleempje is het niet, toch vind ik het vervelend en ik erger me er steeds weer aan. Een aantal van onze vrienden en bekenden hebben de gewoonte om cadeaus die ze gekregen hebben door te geven aan een van hún vrienden. Ik vind dit een gebrek aan respect tegenover de oorspronkelijke gever en sowieso vind ik het een rotgewoonte. Ben ik overgevoelig?

Doorgegeven cadeaus

Beste Doorgegeven cadeaus,

Houd voor ogen dat mensen die cadeaus krijgen er altijd mee mogen doen wat ze willen: doorgeven aan een ander, weggooien, verkopen op Marktplaats, op zolder of diep in een kast stoppen – nu ja, het is hun beslissing. Niemand is verplicht om cadeaus tot het eind van zijn of haar leven te blijven koesteren. Cadeaus weggeven aan iemand die er misschien blijer mee is dan de oorspronkelijke ontvanger is een prima gewoonte. In ieder geval niet iets waar u als voormalige gever iets mee te maken hebt.

In uw geval lijkt het verreweg het beste om u zo min mogelijk te verdiepen in wat ontvangers doen met uw eerder gegeven cadeau. Uw naspeuringen leiden alleen maar tot chagrijn. Het is net als afval op straat: als u erop gespitst bent om voortdurend straatafval te registreren, zal het u meer opvallen en meer dwars zitten. Als u na overhandiging een gegeven cadeau uit uw hoofd zet, zult u niet weten wat ermee gebeurt en hoeft u zich ook niet te ergeren. Bij cadeaus gaat het om het gebaar. De ontvanger bedankt hartelijk en toont zijn blijdschap. Verder is het een slecht idee om te controleren of de ontvanger wel genoeg respect ervoor aan de dag legt. Verdring desnoods met enige kracht de cadeaus die u gegeven hebt en u zult nergens meer last van hebben.

Artikelen in Cadeaus.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Lilith schrijft

  Ik geef cadeaus alleen door als ze echt niet bij me passen (dan ruil ik met bekenden, totdat ik op die manier iets terugkrijg wat ik wel wil hebben.)
  Misschien heeft de briefschrijver/schrijfster jarenlang cadeaus gebracht die niet lekker gevonden worden, of zeep met (te) sterke geuren. Dingen die gewoon niet bij de kennis passen.
  Ik geef zelf altijd meerdere kleintjes (een leuk toilettasje met wat bij elkaar gezochte versnaperingen, een kaart, een leuk hebbedingetje en een klein, praktisch luxeproduct.)
  Daarvan zal er altijd iets bijzitten wat het hélemaal is. En als dan de toilettas en een van de chocolade repen bij een kennis eindigen, dan is dat geen probleem.

 2. Marleen schrijft

  Fijn toch als mensen een cadeau doorgeven? Beter voor het milieu, er zijn al zoveel spullen in de wereld..

 3. Charlotte bakker schrijft

  Ik heb ook met zo.iemand contact gehad die dat ook deed. Ik vond het nogal respectloos en ik heb het contact verbroken. Het was iemand met 2 gezichten

 4. Jo schrijft

  Misschien moet u zich eens verdiepen in die vrienden/kennissen en geef ze dan eens iets dat ze wel waarderen. Ik ben bijvoorbeeld gek op koken en krijg vaak kookboeken. Die geef ik echt niet weg!

 5. Floris schrijft

  Miss Manners had hier wel een aardig standpunt over:

  De ontvanger staat vrij om te doen wat hij wil met het cadeau, op voorwaarde dat de gever er nooit achter komt.Sommige HTML is toegestaan