Spring naar inhoud


Geen cadeaubon willen geven

Beste Beatrijs,

Binnenkort ben ik jarig. Een vriend vroeg naar mijn verlanglijstje. Dat vind ik altijd een lastige vraag. Omdat ik graag bordspellen speel, bedacht ik dat een cadeaubon van de lokale spellenwinkel een leuke suggestie was. De vriend zei toen dat hij mij geen cadeaubon wilde geven, omdat ik wellicht in de toekomst het gekochte spel weer verkoop via Marktplaats. Bovendien vindt hij een bon niet persoonlijk, omdat die geen tastbare herinnering geeft. Wat moet ik nu doen? Een nieuw cadeau bedenken of mag ik vasthouden aan mijn cadeauwens van een waardebon?

Afgekeurde wens

Beste Afgekeurde wens,

Nee, u hoeft geen nieuw cadeau te bedenken dat uw verjaardagsgast aan u kan geven. Het is in de eerste plaats de taak van de gever om een leuk cadeautje te bedenken en niet de taak van de ontvanger. Als de ontvanger desgevraagd toch een voorkeur aangeeft (in uw geval: een cadeaubon van de lokale spellenwinkel), dan past het een gever niet om daar kritiek op te hebben. Hij kan de bon kopen of niet, maar als hij uw suggestie niet wil volgen, hoeft u hem niet uit de brand te helpen door iets anders te verzinnen. Dat mag hij helemaal zelf doen.

Een ontvanger mag trouwens altijd met een cadeau doen wat hij of zij wil: tot in lengte van dagen met plezier gebruiken, achterin de kast leggen, aan iemand anders doorgeven of verpatsen op Marktplaats. Daarover heeft een gever niets te zeggen. Zeg tegen uw vriend: ‘Ik vind een bordspelbon leuk om te krijgen, maar als jij het niks vindt, vind ik het ook prima om géén cadeau te krijgen. Zo belangrijk zijn die cadeaus niet.’

Artikelen in Cadeaus, Verjaardag.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Fien schrijft

  Ik maak altijd een verlanglijstje op Grabblr en die stuur ik integraal door, werkt altijd

 2. Wil schrijft

  Het is een beetje vreemde redenering van de vriend dat hij geen cadeaubon wil geven omdat een spel later misschien via Marktplaats verkocht zal worden. Die redenering volgend kan hij beter helemaal geen cadeaus meer geven want alles kan via Marktplaats verkocht worden.
  Cadeaubonnen en geld zijn net zo persoonlijk als één of andere frutsel dat met de beste bedoelingen en zorg wordt gekocht maar dat binnen 2 weken in de kringloopwinkel ligt. Het is zelfs zo dat geld de ontvanger de vrijheid geeft om er mee te doen wat hij/zij wil. Sparen, uit eten gaan of rekeningen betalen.

 3. Lilith schrijft

  Ik heb toevallig vandaag (Sinterklaas) een bon gegeven en met een grote kaart en een versierde “BON VOOR EEN…” is dat heel mooi persoonlijk geworden.
  Leuker nog dan het cadeautje direct geven. Ik had er zelf van alles bijgetekend en geplakt.
  Die vriend moet niet zeuren, het kaartje is sowieso altijd persoonlijker dan het cadeau, tenzij je het cadeau met de hand maakt.

 4. Marie schrijft

  Sowieso vind ik cadeaus geven aan volwassen een beetje onzin. Het wordt zo gedwongen heen en weer schuiven met cadeaus waar de ander mogelijk niet op wacht, of de jarige moet zelf zich in bochten wringen om een cadeau te bedenken.
  Dan kan je beter gezellig samen een stukje taart eten. Als je toch iets wilt geven en het ligt binnen budget, neem de ander dan mee uit eten. Een herinnering is voor veel mensen meer waard dan een cadeaubon, en de horeca krijgt zo ook een zetje in de rug.Sommige HTML is toegestaan