Spring naar inhoud


Fooi voor krantenbezorger

Beste Beatrijs,

Wij zijn geabonneerd op een landelijke krant. De Nieuwjaarswensen komen er weer aan en we vragen ons af wat een gepast bedrag is. Mijn man vindt het al snel overdreven en denkt dat vijf euro wel goed is voor de vaste bezorger. Voor het maandelijkse buurtkrantje overweegt hij één euro. Ik vind dat veel te weinig, gezien de relatief karige verdiensten en de soms barre werkomstandigheden van de bezorger. We zitten zelf niet krap bij kas, dus dat is het probleem niet. Wel is soms onduidelijk of de persoon die het extraatje ophaalt wel degene is die de krant bezorgt – bij de buurtkrant helemaal.

Een redelijke fooi

Beste Een redelijke fooi,

Vijf euro eindejaarsfooi voor de krantenbezorger geldt tegenwoordig wel als heel erg weinig. Een bedrag tussen de tien en twintig euro is gebruikelijker. Ter vergelijking: een kop koffie in de horeca kost vaak al drie euro, dus waarom zo’n schraal gebaar voor iemand wiens werkzaamheden u toch tot tevredenheid stemmen? Als fooi voor bezorging van een gratis buurtkrantje wordt een lager tarief aangehouden: vijf euro of daaromtrent. De bezorgers van alle landelijke kranten geven op de adressen waar ze aanbellen kaartjes af waarop de beste wensen voor het nieuwe jaar staan afgedrukt samen met het logo van de krant. Dit kaartje goed bewaren! Op die manier weten abonnees dat ze de echte bezorger een fooi hebben gegeven en niet iemand die doet alsof. Bezorgers van buurtkrantjes geven ook vaak kaartjes af. Vraag het na in geval van twijfel.

Artikelen in Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


14 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Heni schrijft

    Jongeren die dagelijks landelijke kranten bezorgen moeten erg vroeg opstaan en ongeacht het type weer hun taak volbrengen. De verdiensten zijn niet hoog, maar stel dat ze een wijk hebben met tachtig adressen en ze krijgen bij elk adres twintig euro, dan is dat een geweldige vakantie. Ik gun het ze wel, maar ik vind tien euro heel redelijk en voor de wekelijkse bezorging van de gratis plaatselijke krant is twee euro naar mijn mening ruim voldoende.

  2. Marianne schrijft

    Misschien is het inflatie, maar toen ik als bezorger rondging (in 2013) kreeg ik gemiddeld 30 cent per huis, soms 1 euro en vaker gewoon niets (of het verzoek om Nee-Nee stickers te regelen, omdat ze eigenlijk niets wilden ontvangen.)
    Meer dan 2 euro heb ik nooit ergens ontvangen, volgens mij heb ik 4 keer zo’n muntje gehad. En ik had toch wel 12 hoge flats, en 13 straten op mijn schema staan.

    Ze zijn er vast wel blij mee als het meer is, dus als het kan, zou ik dat zeker doen. Maar ik ben wel verbaasd dat het kennelijk 5 euro is.

  3. Frans schrijft

    Mijn hemel Beatrijs! Moeten we nu ook twintig euro geven aan de mensen die onze glasvezel aanleggen, aan de buschauffeur, aan de schoonmaker en aan de klussenier en de aannemer, de huishoudelijke hulp en de thuiszorg? De piloot (maak ik niet meer mee) of de brandweerman of -vrouw? De schrijver van boeken die ik graag lees? Kortom het inkomen van december uitgeven aan wie iets uitvoert? Mensen extra geven omdat ze slecht betaald worden?

  4. PeterJKH schrijft

    Ik zal wel gierig zijn, maar ik vind 2 euro een keurige fooi voor bezorgers. Stel dat ze 100 adressen hebben waar ze hun folders of krantjes in de bus stoppen, dan hebben ze toch even 200 euro in de zak. Nergens voor nodig om hen met 1000 euro of meer naar huis te laten gaan, immers, ze krijgen ook gewoon betaald voor de bezorging. Stel dat iedereen 10-20 euro zou geven, en je hebt als bezorger een wijk van 100 adressen, dan ga je met een 1500-2000 euro fooi naar huis, is dat niet een beetje overdreven?

  5. Pauline schrijft

    Lang geleden had ik ook een abonnement op een dagblad. Vóór mijn verhuizing belde ik soms meerdere keren per week met de klachtenlijn van de krant, omdat deze weer eens niet bezorgd was. Ik weet eigenlijk niet meer of ik in die tijd fooien gaf, maar veel zal het niet geweest zijn.
    In mijn nieuwe buurt trof ik een bezorger die, weer of geen weer, iedere dag stipt op tijd was met het bezorgen van de krant. Hem gaf ik een flinke fooi, om mijn waardering te uiten en ook omdat ik hoopte dat hij er niet mee zou stoppen. Nu zou ik €20 niet overdreven vinden in zo’n situatie.
    Maar goed, het blijft een fooi. Iedereen moet zelf weten of hij iets wil geven en hoeveel.

  6. Marianne schrijft

    Ik wilde nog wel even noemen (na de reactie van Peter) dat mijn werk me 5 euro per werk-weekend opleverde en 8 euro als ik er nog een helft extra adressen bijnam.
    Ik was toen 15 jaar. Het bedrijf had zelf bedacht hoeveel uur je nodig zou moeten hebben voor de taak (waar het heen en weer lopen niet bijberekend was.)
    Maar het is zeker waar dat de bedrijven diegenen zijn die de salarissen omhoog moeten gooien en de verantwoordelijkheid ligt niet bij de ontvangers van de krant/tijdschriftenpakketten.

  7. Ineke van Alphen schrijft

    Zojuist mijn schoonmaakster 50 euro kerstbonus gegeven, ze is erg loyaal. Een bijverdienste vind ik anders, dat is voor de leuke dingen van het leven.

  8. Ineke schrijft

    Ik ben zelf al jaren krantenbezorger van de ochtendkrant.
    Niet te verwarren met het plaatselijke krantje of folders.
    Dat betekent 6 dagen per week ondanks weersomstandigheden correct bezorgen voor 7 uur.
    De meeste abonnees waarderen dit, vooral als er altijd goed bezorgd wordt, zodat ze de krant nog kunnen lezen voordat ze naar hun werk gaan.
    De gemiddelde gift per abonnee is circa 10 euro

  9. Kim schrijft

    Ik ben het niet eens met de gedachte dat het bezorgen van een buurtkrant karige verdiensten oplevert! Mijn dochter bezorgd een huis-aan-huis blad, ze heeft 115 adressen: allemaal flats. Zonder folder is ze binnen 3 kwartier klaar en daar verdient zij 50 euro per maand mee. Dit is dus dik 15 euro per uur.
    Toen ik in de jaren 90 kranten liep kreeg je 50 cent of een gulden, had je geluk dan was het 2 gulden per adres. Ik vind 2 euro voor de huis-aan-huis bezorger meer dan genoeg, misschien 5 voor een dagblad?

  10. Eers kiek'n schrijft

    Ik ben zelf bezorger. Ik ga niet langs de deur met een bedelbriefje. Geen idee of iemand op mij zit te wachten. Ze kunnen als ze een kleinigheidje willen geven gewoon op mijn iban storten en krijgen de kaart van de persgroep. Mijn wijk is dagelijks 4 uur maar met aanbellen, mensen die niet thuis zijn etc, zou ik meer dan een volle dag kwijt zijn. Ik rij dagelijks 115 km…. mij ervaring is dat ongeveer 1 op de 3 abonnees iets geven. Het blijft een leuke geste.

  11. Ria schrijft

    Oi, dat moet dan een ontzettende schuiver van mij zijn geweest toen ik probeerde om pakkettenbezorgers te verleiden om mijn pakketten beter te bezorgen door ze telkens een 2 euro-munt te geven.
    Het hielp niet. Het waren ook telkens andere gezichten die op een bepaalde manier misprijzend in hun hand leken te kijken voordat ze hem in hun broekzak staken.
    Ik snapte dat niet goed – onverwacht 2 euro krijgen is toch prachtig? – en daarom heb ik het minstens tien keer volgehouden.
    Maar mijn geste hielp dus niet, het pakket werd niet beter bezorgd, de fooi zorgde voor een onrustig twijfelgevoel, en meer wilde ik niet geven dus ik ben er helemaal mee gestopt.

  12. Olivia schrijft

    Ik ben zelf bezorgster van de ochtendkranten. Het mooie van het langsgaan in december is, dat je de abonnee;s leert kennen. Vaak zitten ze te wachten en vragen waar ik bleef, want ze hadden alles klaar liggen. een kaartje met 5 of 10 euro. Zo lief en sommigen zijn zo betrokken, dat ze een chocolade reep aan de deur hangen als het heel slecht weer is. Nou daar breng ik de krant met alle liefde naar toe. Vaak zijn mensen heel tevreden, je krijgt ook 20 euro en soms 50 euro. Daar komt de krant al om 5 uur, die meneer is heel erg tevreden.
    Een mevrouw doet elke week 1 euro in een potje en dat krijg je aan het eind van het jaar. Ik doe dit al 6 jaar en de mensen kennen je al en heb leuke gesprekken aan de deur. Ik ben nu 71 jaar en doe het vooral voor het lopen i.v.m. suiker. voel me prima en zal het nog een poosje blijven doen.

  13. Annemarie de Vries schrijft

    Heb alleen op zaterdagmorgen de papieren versie van de krant. De bezorger is een scholier die dit als bijbaantje heeft, de verdiensten zijn minimaal. Ik geef hem 50 euro kerstbonus. Iedereen verdient het toch om met de feestdagen verrast te worden!

  14. Jan schrijft

    Elk jaar rond deze tijd de zelfde discussie nietwaar…. ?
    Wij lezen de Volkskrant. Elke dag wordt deze tussen 03.00 uur en 04.30 uur bezorgd. Altijd door de zelfde man. Hij heeft niet één keer gemist !!!
    Wat ontzettend knap !
    Het gaat er niet om wat anderen geven of wat hij in totaal wel niet zou kunnen ophalen.
    Het gaat er om hoe zeer je waardeert dat hij het zo ontzettend goed doet en hoe veel plezier jij daar van hebt.
    Onze bezorger krijgt dit jaar 30 Euro.



Sommige HTML is toegestaan