Spring naar inhoud


Een onprettig gespreksonderwerp

Beste Beatrijs,

Wij hebben een alleraardigste en behulpzame buurman, maar hij heeft een onhebbelijkheid. Op verjaardagsfeestjes, waarvoor we de buren altijd uitnodigen, gaan de gesprekken over koetjes en kalfjes en op zeker moment snijdt buurman steevast zijn favoriete onderwerp ‘kleine criminaliteit’ aan. De andere gasten haken hier gretig op in hoe slecht het daarmee is gesteld en wat hun kennissen allemaal niet hebben meegemaakt. Ik vind dit geen prettig onderwerp voor een feest. Hoe kan ik voorkomen dat buurman hierover begint zonder dat ik onze goede relatie verstoor?

Vervelend stokpaardje

Beste Vervelend Stokpaardje,

Erger u niet en laat de buurman begaan. Mensen mogen zelf bepalen waarover ze willen praten op feestjes en kennelijk vindt zijn stokpaardje weerklank bij de andere aanwezigen. Criminaliteit, zowel de kleine als de grote variant, is altijd een populair gespreksonderwerp, omdat het iets betreft wat buiten de normale gang van zaken valt. De attentiewaarde ervan is hoog. Daar komt bij dat iedereen ermee te maken kan krijgen en iedereen er een mening over heeft. Iemand die, hetzij als slachtoffer, hetzij als getuige, een winkeldiefstal, een inbraak of een beroving heeft meegemaakt, wil daar over praten met anderen. En anderen willen daar graag naar luisteren en ook een duit in het zakje doen.

Kleine criminaliteit is een prima onderwerp voor feestjes. Het thema hoeft daarbij niet te blijven steken op het niveau van persoonlijke ervaringen, maar biedt ook goede aanknopingspunten voor een breder gesprek over oorzaken en mogelijke remedies. Het is in ieder geval minder saai dan het weer, verbouwingen of vakantiebestemmingen waar verjaardagsgasten elkaar doorgaans over doorzagen. Als gespreksdeelnemers (onder wie uzelf) er genoeg van krijgen, beginnen ze vanzelf weer over iets anders.

Artikelen in Buren, Verjaardag, Visite.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan