Spring naar inhoud


Een kwade dronk

Beste Beatrijs,

Ik ben getrouwd met een man die heel goed en lief is. Na 32 jaar samenzijn zijn we nog steeds beste maatjes, maar hij wordt een ander persoon, zodra hij teveel alcohol drinkt op feestjes of verjaardagen. Als we dan naar huis gaan begint hij uit het niets op me af te geven en te schelden en te schreeuwen. Als ik zeg dat hij niet zoveel moet drinken, wordt hij nog bozer. Het gevolg hiervan is dat ik bij elke uitnodiging die we krijgen al begin te trillen op mijn benen van angst, dus ik trek me almaar meer terug in mijn huis en durf bijna nergens meer heen met hem. Mijn sociale leven stelt niets meer voor, al dat vind ik niet zo erg. In mijn huis voel ik me veilig en rustig. Niemand van de familie weet hoe hij doet als niemand het ziet, dus mij wordt verweten dat ik niet meer meega naar verjaardagen of samenkomsten en als ik wel mee ga, klap ik helemaal dicht. Hoe kan ik dit het beste aanpakken? We hebben al zo vaak hierover gepraat samen, dan zegt hij sorry en gaat het een tijdje goed, totdat het weer misgaat.

Als de nood aan de man is

Beste Als de nood aan de man is,

Er is maar een uitweg: geef uw man een ultimatum.

Ik heb een harde boodschap voor u: u bent niet met een goede, lieve man getrouwd, maar met een alcoholist. En dan niet een alcoholist die vredig wegzakt in zijn roes en verder geen overlast geeft, maar een alcoholist met een kwade dronk, die schreeuwt, u uitscheldt en voor wie u zo bang bent dat u nergens meer heen durft met hem erbij. Uw sociale leven is naar de knoppen. U durft er met niemand van uw familie of met vriendinnen over te praten. Dit is een vreselijke situatie die u niet op z’n beloop mag laten. U moet iets doen. U hebt er al vaker met uw man over gesproken. Dan belooft hij beterschap, maar alles blijft hetzelfde. Er zijn hardere maatregelen nodig, want hier gaat u aan kapot.

Er is maar een uitweg: geef uw man een ultimatum. Zeg tegen hem dat hij een alcoholprobleem heeft, waarvoor hij zich moet laten behandelen in de verslavingszorg. Uw man moet rigoureus van de alcohol af, want u kunt het niet bij hem uithouden op deze manier. U wil geen man, voor wie u bang bent. Zeg tegen hem dat hij vandaag nog moet bellen voor een afspraak, er zijn genoeg hulpverleningsinstanties die zich met alcoholisten bezighouden, het is niet moeilijk om een afkickkliniek te vinden. Als hij dit weigert en zegt dat hij het zelf wel kan oplossen, dan gaat u bij hem weg. Spel dit heel duidelijk voor hem uit: als hij niet vandaag hulp zoekt voor zijn alcoholprobleem, gaat u het huis uit (u hebt vast wel een familielid of een vriendin bij wie u tijdelijk onderdak kunt vinden) en neemt u een advocaat in de arm om de echtscheiding in gang te zetten.

Of uw man nu voor het een of voor het ander kiest, in beide gevallen zal er veel tijd mee gemoeid zijn. Zelf hebt u ook hulp en steun nodig om met de problemen om te gaan. Daarom raad ik u aan om contact op te nemen met Al Anon, een hulpverleningsinstantie voor partners, familieleden en vrienden van alcoholisten.  U kunt lid worden van een lotgenotengroep, waar men ervaringen en tips uitwisselt en waar u begrip voor uw situatie kunt vinden.

Artikelen in Liefde en relaties, Verslavingen.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Bosanjer schrijft

  Had ik destijds maar dit advies gehad! Ik heb jaren aangemodderd met mijn man die alcoholist was.. en ging slaan en schreeuwen voordat ik de moed had om te scheiden.
  Dus alstjeblieft, luister!

 2. Marieke Willems schrijft

  Neem de kwade dronk op met uw telefoon. Niet eens met beeld maar gewoon de dictafoon app aanzetten zodra u uw jas pakt na een feestje.

  Speel de opname later voor uw man af of laat het horen aan uw anderen geliefden. Dit zet de raderen in werking en er komt een oplossing ofwel een opluchting. U bent dan niet meer alleen.

 3. Claire schrijft

  Heel herkenbaar helaas. Mijn vader was zo’n man, Naar de buitenwereld aardig maar achter de voordeur maakte hij mijn moeder en mijn broers kapot. Alle familie was ‘gevlucht’ uit zijn buurt. We zaten vanaf kinds af aan in zijn macht, we wisten niet beter. En we hebben nu allemaal psychische problemen hierdoor. Red uzelf mevrouw!

 4. Sanja schrijft

  “U hebt vast wel een familielid of een vriendin bij wie u tijdelijk onderdak kunt vinden.”
  Als de nood aan de man is geeft juist aan dat haar sociale leven niets meer voorstelt. Dan lijkt mij deze stap te groot.
  Ik zou daarom juist beginnen met contact opnemen met Al Anon voor lotgenoten contact.
  Als ik het goed begrijp is er thuis geen vuiltje aan de lucht, maar beperkt het alcohol misbruik zich tot verjaardagen en feesten buiten de deur. Zo ja dan is Anonieme Alcoholisten volgens mij een optie.
  In mijn eigen omgeving is iemand helemaal van haar verslaving afgekomen met behulp van Anonieme Alcoholisten. Daar zouden ze samen heen kunnen gaan.

 5. Lilith schrijft

  Mijn ex leek in het begin heel lief, maar zodra hij alcohol op had, was het een schreeuwende, scheldende bullebak en langzamerhand kwam er steeds minder verschil tussen het gedrag van de dronken vriend en de nuchtere vriend.
  Alle frustraties kwamen op mij terecht en als ik vroeg of hij alsjeblieft wilde stoppen met inschenken dan brulde hij woedend naar me en leek het wel een soort wild dier. Het is steeds erger geworden, hij werd ruw en grof, ik was dagelijks uit paniek aan het overgeven en na een veel te lange tijd ben ik weggegaan. Op het moment zelf was het doodeng en daarna realiseerde ik me pas hoe erg ik in de knel gezeten had en was het een opluchting om ‘ontsnapt’ te zijn.
  Mijn oma kwam naderhand naar me toe en zei; ‘Wat goed dat je weggegaan bent. Je moet niet in een relatie blijven zitten waarin je onderdrukt wordt.’
  Waarna ze emotioneel werd, want zij zit zelf al meer dan 70 jaar in een vergelijkbare relatie waar ze niet meer uit durft.

  Vertel aan een familielid, dat je goed vertrouwd, wat je van plan bent en spreek van tevoren af dat iemand je komt helpen of je komt ophalen als je ze sms-t of belt.
  En mocht je die avond blijven omdat hij beloofd dat hij hulp gaat zoeken, vertel het familielid dat je hem/haar naderhand nog even zal bellen of sms-en, hoe het gegaan is.
  Mocht er dan iets uit de hand lopen (al is het maar dat hij beide opties weigert en je niet weg wil laten gaan) dan weet de familie wat er aan de hand is en kunnen die langskomen en je bijstaan.

 6. Jo schrijft

  Mijn ex-man was ook zo, en net zoals by Lilith was er over tijd steeds minder verschil tussen dronken man en nuchtere man. Ik heb van alles geprobeerd om hulp te zoeken voor hem, maar hij wilde niet zonder alcohol, en ik kreeg overal de schuld van, was te gevoelig etc. En hij betrok de kinderen er in – werd dronken als hij de verantwoordelijkheid voor de kinderen had, liet de kinderen (6 en 3) alleen thuis om naar de winkel te gaan voor alcohol, schold mij uit in het bijzijn van de kinderen etc. Nu in de rechtbank ontkent hij alles, maar gelukkig heb ik veel bewijsmateriaal verzameld voordat ik hem heb gevraagd weg te gaan. Dat is mijn advies aan jongere vrouwen (en mannen) in een soortgelijke situatie: als je kinderen hebt, zorg er voor dat je genoeg bewijsmateriaal hebt (foto’s, emails, andere berichten tussen jullie, audio-opnames) voordat je er een eind aan maakt, zodat je in de best mogelijke positie bent om aan de rechtbank uit te leggen was er zich afgespeeld heeft.Sommige HTML is toegestaan