Spring naar inhoud


Een ex zwart maken

Beste Beatrijs,

Een vriendin is twee jaar na de geboorte van haar kind beland in een vechtscheiding. Zij beschouwt haar ex alleen nog maar als een akelige, zelfs gevaarlijke man en een andere kijk op hem duldt ze niet. Nu heb ik ook geen behoefte meer haar op andere gedachten te brengen (die ik overigens wel heb), maar ik maak mij zorgen om het kind, dat inmiddels acht jaar is en in angst voor zijn vader wordt opgevoed. Een vader die hij niet ziet, omdat de moeder een omgangsregeling tegenhoudt. Naar mijn idee heeft het kind ook recht om te horen over de positieve kanten van zijn vader. Het punt is dat zijn moeder mij en andere vrienden verbiedt om met haar kind over de situatie en over haar ex te spreken. Haar argument is dat het hem zou bezwaren en verwarren. Ik vind dit verbod absurd en het liefst zou ik me er niets van willen aantrekken. Enerzijds vind ik dat er zorg voor het kind nodig is, anderzijds wil ik de vriendschap ook niet op het spel zetten. Wat zou uw advies zijn?

Moet ik me ermee bemoeien?

Beste Moet ik me ermee bemoeien,

Het is geen goed idee voor u als buitenstaander om tegen de wil van uw vriendin met haar zoontje over zijn vader te spreken. Wanneer u het op zich neemt om de aardige kanten van de vader nader te belichten, ondermijnt u uw vriendin in haar rol als moeder. Geen enkele moeder zal dat accepteren. Het is niet uw taak om de desinformatie die uw vriendin over haar kind uitstort te corrigeren. Daarmee brengt u hem alleen maar extra in onzekerheid, terwijl hij het al moeilijk genoeg zal hebben. Bovendien weet u zelf niet wat er precies aan de hand is, wat waarheid en leugen is.

Natuurlijk zou het kind zo snel mogelijk een omgangsregeling met zijn vader moeten krijgen. Maar ja, de exen zitten in een vechtscheiding, de moeder saboteert en beschuldigt haar ex van ik weet niet wat allemaal. Dit is een afschuwelijk wespennest, dat de deskundigen (hulpverleners, advocaten, mediators, kinderbescherming, rechter) maar moeten uitzoeken.

Intussen kunt u uw vriendin wel tegengas geven. Blijf de boodschap herhalen dat het schadelijk is voor kinderen als de ene ouder de andere zwart maakt. Houd haar voor dat het in het belang van haar kind zou zijn, als er een vorm van verzoening zou plaatsvinden tussen haar en haar ex en moedig haar aan stappen in die richting te zetten. Misschien haalt het wat uit. Als de haatcampagne van uw vriendin tegen haar ex u te dol wordt en u kunt er niet meer tegen, zal de vriendschap uitdoven, want het is moeilijk bevriend te blijven met iemand die niet meer voor rede vatbaar is.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Kinderopvoeding, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan