Spring naar inhoud


De restjes van een kerstmaal

Beste Beatrijs,

Ik krijg op eerste kerstdag de familie op bezoek voor een kerstmaal. Twee dagen later komen er andere mensen eten. Mag ik op derde kerstdag de kliekjes van de afgelopen dagen serveren?

Kerstkliekjes

Beste Kerstkliekjes,

Dat mag zeker! Dat mag zelfs al op tweede kerstdag. Wie op een van die dagen een kalkoen, een ruime portie hazenpeper of een vegetarische stroganoff-schotel heeft gemaakt voor een klein gezelschap, houdt genoeg over. Een kwestie van koken met een vooruitziende blik. Wie een van de volgende dagen weer een coronagezelschap van maximaal twee of drie gasten verwacht, kan vanzelfsprekend de restanten van het eerste kerstmaal opfluffen en opnieuw op een aantrekkelijke manier opdienen. Toevoeging van wat kerstomaatjes doet vaak al wonderen. Een half opgegeten pavlova of marasquinpudding kan in aparte coupes of bakjes als individueel nagerecht worden geserveerd. Soep, vlees, alle groentes en puree kunnen met een kleine ingreep, hetzij warm, hetzij koud, opnieuw op tafel worden gezet. Het enige waar dat niet mee lukt zijn salades. Die verleppen. Maar de rest is prima opnieuw inzetbaar. Zo doen restaurants het ook.

Artikelen in Eten en drinken, Feestdagen.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Alisa schrijft

  Sorry Beatrijs, is dit een vervroegde 1-aprilgrap op 2 januari? Groente na 2 dagen opnieuw opdienen? Ja, wij eten zelf ook rustig de volgende dag de restjes van een diner, maar het idee om die nog aan volgende gasten voor te zetten vind ik wel heel erg respectloos jegens die gasten. Gasten krijgen van mij altijd een vers bereide maaltijd. Ik moet zeggen dat ik het ook onprettig vind als ik ergens ben uitgenodigd voor een wijntje met hapjes en er wordt het restje van een puntje brie op tafel gezet. Ik voel me dan toch subtiel afgewezen.

  Afgeserveerd

 2. Maria schrijft

  Armzalig gedoe vinden wij: koop verse spullen, zo duur zijn die niet en geef gasten daarmee het gevoel dat ze echt gast zijn! en eet de restjes vooral zelf op…

 3. Christine schrijft

  Alisa, er is wel verschil tussen een al aangebroken punt Brie op tafel zetten en het op zo’n manier opdienen van de resten dat ze er als nieuw uitzien. Inderdaad, zo doen restaurants het ook. En Beatrijs heeft het ook over ‘koken met een vooruitziende blik’ — al was het alleen maar om het voor jezelf in deze drukke dagen wat beheersbaar te houden. Dat loopt van ruim koken en de helft invriezen, tot de ene dag pavlova serveren als dessert, gemaakt met vijf eiwitten, en de volgende dag zabaglione gemaakt met de vijf overgebleven eigelen.Sommige HTML is toegestaan