Spring naar inhoud


Condoleren of niet?

Beste Beatrijs,

Een paar maanden geleden kwam mij ter ore dat de dochter van een vriendin uit mijn studententijd plotseling was overleden. Deze vroegere vriendin en ik zijn elkaar uit het oog verloren, maar een jaar of tien jaar geleden liepen we elkaar onverwacht tegen het lijf en was het contact nog steeds leuk. Ze vertelde me destijds dat ze getrouwd was (net als ik) en ze was heel blij dat ze nog net voor de kritieke leeftijd van 40 een dochtertje had gekregen. Nu is dat meisje dus gestorven – dat moet vreselijk voor hun zijn. Toen ik het hoorde was mijn eerste reactie om een condoleance te sturen. Maar mijn verstand remde dat gevoel af. Bij zo’n groot verdriet zit je niet te wachten op een bericht van iemand waar je in het dagelijkse leven geen contact meer mee hebt. Zie ik dat goed of vergis ik me daarin?

Medeleven betonen?

Beste Medeleven betonen,

Ik weet wel zeker dat u zich vergist. Als een dierbare is overleden, vinden nabestaanden het altijd fijn om enige vorm van medeleven te krijgen. Ook als het gaat om een kind dat is overleden. Ook als het gaat om een onverwacht bericht van iemand die ze heel lang niet gesproken hebben. Alleen al het feit dat iemand anders ook getroffen is en meeleeft (ook al is dat op afstand) werkt een heel klein beetje steunend. Waarom is dit goed? Omdat het alternatief bestaat uit niets doen oftewel zwijgen. In feite staan bekenden van dit getroffen gezin voor de keus tussen wél aandacht besteden aan de dood van het kind of er geen aandacht aan besteden. Er wél aandacht aan geven is altijd beter dan zwijgen, omdat stilte neerkomt op onverschilligheid.

Iemand die zijn medeleven overbrengt kan natuurlijk niet echt troost bieden. Dat weten de nabestaanden heel goed en dat verwachten ze ook niet van anderen. Maar met aandacht voor hun verdriet voelen ze zich net iets minder alleen. Ik raad u aan om alsnog een condoleancebrief(je) te schrijven, waarin u uw schrik en medeleven onder woorden brengt. Het doet er niet toe dat de dood van de dochter van uw oude vriendin alweer een paar maanden geleden is. U kunt ervan verzekerd zijn dat de ouders nog elke dag lijden onder hun verlies. Daarom is een vorm van medeleven, ook weken, maanden, jaren na dato altijd goed om te geven.

Artikelen in Dood en begrafenis.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan