Spring naar inhoud


Bruidegom met oorringen

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik gaan binnenkort trouwen. Mijn vriend draagt oorringen, die hij graag in wil houden tijdens onze bruiloft. Ik heb er geen problemen mee. Mijn moeder wel en ze heeft al twee keer tegen hem gezegd dat zij dat niet wil, omdat zij het niet netjes vindt en niet respectvol tegenover haar. Ze zet mij nu onder druk om het voor elkaar te krijgen dat de oorringen uitgaan. Anders zegt zij dat ze niet naar het huwelijk komt en dat ze er bovendien voor zal zorgen dat er van mijn kant bijna geen familie komt, want ze zou zich te veel schamen tegenover hen. Ik heb haar gezegd dat ik mijn ouders natuurlijk dolgraag erbij wil hebben, maar dat ik mij niet geroepen voel om mijn vriend te bewerken. Wat is uw mening hierover?

Stennis over sieraden

Beste Stennis over sieraden,

In bepaalde kringen doen zowel mannen als vrouwen enthousiast mee met de mode om allerhande lichaamsdelen te doorboren en van glimmertjes te voorzien. In andere kringen vindt men dat ordinair of bespottelijk, maar het is moeilijk opboksen tegen mode. Hoe meer tegenstand een of ander fenomeen oproept, hoe sterker de aangevallene het gaat beschouwen als deel van zijn of haar identiteit. Het feit dat een man oorringen draagt is een detail, waar je je aan kunt ergeren, maar je kunt je er net zo goed overheen zetten. Het is in ieder geval niet belangrijk genoeg om het gezellig samenzijn tijdens een huwelijksdag voor op het spel te zetten – iets wat uw moeder kennelijk van plan is door te dreigen met haar afwezigheid of de afwezigheid van uw familie. Het is heel vreemd dat ze hier zo’n halszaak van maakt – je zou bijna denken dat er iets anders achter zit, dat ze bezwaren tegen uw toekomstige echtgenoot heeft, en dat ze de oorringen aangrijpt als stok om een hond te slaan.

Vraag uw moeder om clementie. Uw vriend is gehecht aan z’n oorringen. Andere mannen hebben een neuspiercing, staan erop in een niets-aan-de-hand spijkerbroek te trouwen of scheren zich kaal voor de gelegenheid. Het valt allemaal onder variabel uiterlijk vertoon, niet de moeite waard om zich over op te winden. Wat kan het uw moeder schelen? Ze kan tegen haar geschokte familie zeggen dat ze de oorringen afschuwelijk vindt en dat ze er tegen gestreden heeft, maar vergeefs. Niemand zal haar er verder verantwoordelijk voor houden, omdat iedereen begrijpt dat bruid en bruidegom hun eigen esthetische standaarden hanteren voor hun outfit op de grote dag.

Artikelen in Bruiloft.

Gelabeld met , .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Kitty schrijft

  Mijn haren rijzen te berge… wat een ontzettend ouderwetse toestand om je überhaupt als ouder met een bruiloft te bemoeien. Wat doet het er toe wat iemand draagt; het gaat toch immers om de binnenkant?

  Als je moeder zulke druk uitoefent, zou je haar eens kunnen vragen wat er belangrijker is: jullie huwelijk + het geluk of het feit dat zij simpelweg te ouderwets is om gewoon een open mind te houden en juist blij te mogen zijn dat haar dochter gezond is met een gezonde man en nog traditioneel in het huwelijk willen treden. En dan nog een beetje dreigen ook zeg!

  Ridicuul!

 2. Chayenne schrijft

  Wie denkt uw moeder wel dat ze voor zich heeft met haar belachelijke dreigementen? Een kleuter die geïntimideerd in een hoek zal kruipen? Terecht houdt u voet bij stuk en ligt uw loyaliteit bij uw partner zoals het iemand met een volwassen instelling betaamt. Maakt u uw moeder duidelijk dat zij niets te zeggen heeft over uw volwassen echtgenoot en haar dreigementen maar waar moet maken als ze niet anders “kan”. Een beetje moeder snapt dan dat ze echt te ver is gegaan en zal de grote dag van haar dochter echt niet om zoiets futiels willen missen.

 3. fleur schrijft

  Op welke gronden worden berichten afgekeurd? Daar ben ik nu wel erg benieuwd naar.

 4. Beatrijs Ritsema schrijft

  Reacties worden afgekeurd als ze niets toevoegen.

 5. fleur schrijft

  Ah. En mijn reactie voegde volgens u niets toe?
  Ok, duidelijk.
  Ik bespaar me een volgende keer de moeite een reactie te typen.

  Groet,
  FleurSommige HTML is toegestaan