Spring naar inhoud


Briefjes ophangen

Beste Beatrijs,

Wij hebben een moderne wc met een bril en deksel die vanzelf sluiten. Een zogenaamde soft close wc-bril. Door een ingebouwd systeem valt de wc-bril na het doorspoelen langzaam naar beneden en hoor je geen harde knal. Ideaal! Veel bezoekers zijn hier niet mee bekend en duwen de bril/deksel zelf naar beneden (met kracht), waardoor het mechanisme kapot gaat. We hebben inmiddels de bril met deksel al een keer vervangen. Ik heb daarna een briefje opgehangen boven de wc met de opmerking dat het een ‘zelfsluitende wc-bril/deksel’ is en ‘a.u.b. niet duwen’.

Mijn man zegt dat ik dat niet kan maken en heeft het briefje verwijderd. Hij meent dat onze bezoekers zich dan dom voelen. Maar ik heb geen zin om mensen voortdurend te waarschuwen dat ze ervan af moeten blijven en ik heb ook geen zin in schade, als iemand het mechanisme weer kapot maakt. Heeft mijn man gelijk dat je geen briefjes moet ophangen?

Schriftelijke aanwijzingen

Beste Schriftelijke aanwijzingen,

Uw man heeft ongelijk. Hang vooral een briefje met gebruiksaanwijzing op! Natuurlijk kunt u dat doen. Dat vinden bezoekers helemaal niet erg. En als ze het wel vervelend vinden, hebben ze pech. Het is vervelender voor u om voortdurend uw wc-bril te moeten vervangen, omdat bezoekers het ding forceren. Formuleer uw boodschap kort en beleefd. Wat u schreef leek me prima. Ik zou er alleen een hele zin van maken – dat klinkt net iets minder blafferig. Dus: ‘Deze wc-bril plus deksel sluit zichzelf automatisch. Duw de combinatie alsjeblieft niet eigenhandig naar beneden, want dan gaat het mechanisme kapot.’

Artikelen in Taalgebruik, Visite.

Gelabeld met .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Judith schrijft

  De formulering van de briefschrijfster vind ik veel beter dan de veel te lange zin van Beatrijs. Het betreft een instructie, een verzoek. Dat hoeft niet in volzinnen en zal niet als blafferig worden ervaren.

 2. Patrick schrijft

  Wat een domme gasten. Je gaat toch niet hard duwen als je ziet hij langzaam omlaag gaat. En als helemaal niet als je tegendruk voelt.

 3. Charlotte schrijft

  Helemaal eens met Beatrijs. Ik ken ook mensen die vanwege corona een briefje ophangen met het verzoek om het deksel omlaag te doen voor het doorspoelen. Je zou het verzoek op een tegeltje kunnen laten drukken, dan is het wellicht eerder grappig dan bot :-)

 4. Henna schrijft

  Natuurlijk kunt u een briefje ophangen, zelf zou ik er naast wat techn. aanwijzingen wat humor in verpakken, dan weet u elke keer als uw visite er zit, dat het gelezen wordt, aan het gelach.

 5. Lilith schrijft

  Ik ben het met Charlotte eens, een tegeltje (of tegelsticker, die kun je gratis online maken en dan gewoon zelf uitprinten) of een mooi kaartje op de muur, dat direct de aandacht pakt.
  “Onze wc is zelfstandig en hartstikke knap:
  De bril sluit vanzelf! Zonder hulp! Wat een grap.”

  Zoiets. Zet er nog een vrolijk wc-plaatje bij, van een lachend toilet ofzoiets, met een blauw randje (en als je het print, in plaats van tegelsticker, lamineer het dan even.)

 6. Stella schrijft

  Volzinnen worden meestal niet helemaal of helemaal niet gelezen. Bovendien neem je geen leesbril mee naar de wc. Dus tekst in vrij grote letters printen en aan twee kanten ophangen: achter de wc voor als je gaat doorspoelen en tegenover de wc als voorbereiding voordat je aan de klep en de spoelknop komt.
  De ene keer dat ik ergens kwam waar een wc met warmwatersproeiertje was, bleek hij kapot te zijn. Daar was ik niet rouwig om, want ze kunnen door vieze wc-manieren erg onhygiënisch worden.

 7. Anne schrijft

  Wat een leuke reacties en wat een goede ideeën. Daar kan wel iets mee gedaan worden.
  Ik vind dat van een tegeltje bijzonder goed gevonden!
  Of het verzoek te printen en te lamineren.

 8. Gert Jan schrijft

  Een korte instructie is inderdaad geen probleem. Het is voor gasten veel genanter als ze iets bij u thuis kapot maken dan als ze iets moeten lezen van een briefje. Ik zat te denken aan: loop gerust naar buiten, de bril zal vanzelf wel sluitenSommige HTML is toegestaan